Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі медійники ознайомилися із законодавчими ініціативами в своїй галузі

3 жовтня 2014 - 17:15

У Запоріжжі відбулася робоча зустріч представників засобів масової інформації області з головою Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрієм Артеменком та головою Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Миколою Томенком.

Народний депутат  Микола Томенко зупинився на роботі щодо законодавчого забезпечення медійної діяльності. За його словами, найбільш неврегульованим залишається питання реклами в друкованих та інтернет-ЗМІ та засад їхньої діяльності в умовах фактичної війни на території нашої держави. Однак навіть за таких умов він виключив можливість регулювання цієї сфери указами Президента України. Тут можуть застосовуватися не спеціальні галузеві закони, а положення інших нині діючих законів, а суперечливі питання мають розв’язуватися судами.

На думку народного депутата, слід накласти тимчасовий мораторій на зміни, спрямовані на створення жорстких умов щодо теле- і радіореклами, зокрема,  в рекламі алкогольних напоїв, аби в умовах економічної кризи дати можливість компаніям триматися на плаву. Водночас він висловився за чіткіше визначення соціальної реклами, яка мусить бути прописана окремим розділом у новому законі про рекламу.

Посадовці вважають першочерговим кроком у процесі  створення в країні громадського телебачення утворення наглядової ради з числа представників громадськості і політичних партій, яка визначатиме програмну політику громадського ТБ.

Юрій Артеменко повідомив про запровадження незабаром у Національній раді механізму електронного врядування, за якого, наприклад, стане прозорим весь процес проходження в апараті документів, поданих мовниками на ліцензування. Він поінформував про плани перегляду санкцій, які нині застосовуються Нацрадою згідно з законом. На його думку, система попереджень щодо телерадіоорганізацій втратила ефективність. У цьому відношенні дієвішою була б процедура штрафів, положення про які буде винесено на наступне засідання регуляторного органу. Передбачається також винести на обговорення працівників електронних медіа положення про програмні концепції та ліцензії на мовлення, а також положення про склад універсальної програмної послуги для провайдерів кабельного телебачення . Юрій Артеменко вважає, що до складу УПП мають входити лише телеканали аналогового ефірного телебачення, а в подальшому – лише державні канали.

Місцевих мовників найбільше цікавили терміни, в які відбудеться вимкнення аналогового телесигналу. Ю. Артеменко і М. Томенко наполягають, що це має відбутися тоді, коли хоча б приблизно 80 відсотків населення матимуть змогу приймати зображення в цифрі. Вони сподіваються, що це може відбутися, як і передбачалося, до середини або кінця наступного року.

При цьому голова Національної ради не виключив створення провайдера багатоканального цифрового мовлення в особі державного концерну РРТ, який би зміг стати конкурентом нинішньому монополісту – компанії «Зеонбуд».

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни