Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Громадськість та фахівці спільно взяли під опіку збереження та розвиток заказника «Дніпровські пороги»

26 грудня 2014 - 15:24

В облдержадміністрації відбулося засідання «круглого столу» щодо сучасного стану та перспектив розвитку заказника «Дніпровські пороги», організоване комітетом з питань екології, природних ресурсів та охорони природного середовища Громадської ради при облдержадміністрації.

У заході взяли участь представники профільних департаментів ОДА, Національного заповідника «Хортиця», Головного управління Держземагенства в Запорізькій області, Запорізького науково-дослідного та проектного інституту землеустрою, Державної екологічної інспекції в Запорізькій області.

Учасники засідання розглянули низку питань, пов’язаних із розвитком та перспективами заказника, особливо зосередившись на встановленні в натурі меж його території. Для цього, за словами представників НЗ «Хортиця», потрібно відкоригувати вже чинний проект землеустрою, в якому потрібно вказати точну природоохоронну площу геологічного заказника – 1383 га.

Крім того, як зазначив начальник управління містобудування та архітектури ОДА Олександр Билим, важливим є питання вилучення з території заказника всіх об’єктів інфраструктури.

-  Він розташовується в межах міста та займає 95% природно-заповідного фонду Запоріжжя. Важливо виключити з нього всі території, які мають антропогенні та техногенні порушення – це населені пункти, мостові переходи, транспортні магістралі. Якщо цього не зробити, то будь-які роботи на цих об’єктах потрібно буде погоджувати з центральними відомствами, - повідомив посадовець.

Продовжуючи тему, представники ГУ Держземагенства в Запорізькій області звернули увагу на те, що встановленням у натурі меж заказника не формується земельна ділянка і не надається комусь у власність. Встановлюються лише обмеження на використання природоохоронної території, адже основною проблемою функціонування заказника на сьогодні є відсутність законних повноважень щодо забезпечення його охорони. Як наслідок, на заповідній території постійно фіксуються випадки незаконного рибальства та несанкціонованого будівництва.

Протягом заходу учасники також розглянули питання, пов’язані з особливостями погодження проекту землеустрою, зокрема визначенням  органу, який має право на місцевому рівні погоджувати такі документи.

За результатами засідання прийнято резолюцію з чіткими рекомендаціями та планами щодо вирішення подальшої долі заказника.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області