Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Сніговий покрив захистив посіви озимих культур під час сильних морозів

12 січня 2015 - 15:27

Сніговий покрив захистив посіви озимих культур під час сильних морозів

Перша декада січня на території області відзначилась нестійкою погодою з різкими коливаннями температури повітря, які були зумовлені дією північних циклонів та проходженням атмосферних фронтів, пов'язаних з ними.

Як зазначили в Департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації, впродовж цього часу озимі культури знаходились у стані зимового спокою. В періоди сильних морозів наявність снігового покриву на полях стримувала інтенсивне вихолодження ґрунту.

 Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимої пшениці (3 см)  знижувалась до 6-8°, на окремих ділянках – до 11-12° морозу, що є небезпечною температурою  для рослин озимого ячменю та озимого ріпаку.  За розрахунками, критична температура вимерзання озимої пшениці станом на 11 січня,  в залежності від зимостійкості рослин, становила  15,1-18,6° морозу.

Як пояснили в Департаменті, подальший стан посівів, а особливо тих, що не зійшли, слабких та зріджених, у вирішальній мірі буде залежати від погодних умов,  у першу чергу від кількості опадів та температурного режиму. Якщо під час значного похолодання незмінним залишатиметься сніговий покрив, то посівам нічого не загрожуватиме.

Загалом під урожай 2015 року по всіх категоріях господарств озимі культури посіяно на площі 705 тисяч гектарів або 106 % до прогнозу (в 2013 році – 667,3 тисячі гектарів), з них: озимої пшениці  – 620 тисяч гектарів або 108 % до запланованого; жита – 1 тисяча гектарів або 91 % до прогнозу; озимого ячменю – 49,7 тисяч гектарів або 95 %.

Крім того, озимий ріпак при прогнозованій площі 31,5 тис. га посіяно на  34 тис. га або 108 % (у 2013 році – 38 тис. га).

У ході обстеження посівів озимих зернових культур станом на 11 січня поточного  року зафіксовано, що сходи отримано на площі 658 тис. га (98 % до посіяних), з них у доброму та задовільному стані знаходиться 588,6 тис. га (89 %), у слабкому та зрідженому стані – 69,8 тис. га (11 %).

На 12 тис.  га, що становить 2%, посіви  не утворили сходів.  

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя