Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

ПАТ „Запоріжтрансформатор” і ПАТ „Запорізький завод надпотужних трансформаторів” оштрафовані за спотворення результатів торгів

13 січня 2015 - 12:40

ПАТ „Запоріжтрансформатор” і ПАТ „Запорізький завод надпотужних трансформаторів” оштрафовані за спотворення результатів торгів

Адміністративна колегія Запорізького обласного  територіального відділення Антимонопольного комітету України оштрафувала ПАТ „Запоріжтрансформатор” і ПАТ „Запорізький завод надпотужних трансформаторів” на 300 тис. грн. кожного за антиконкурентні узгоджені дії у вигляді спотворення результатів торгів.

Ці підприємства  погодили свої пропозиції конкурсних торгів під час участі в шести процедурах закупівлі трансформаторів, проведених  різними замовниками – ПАТ „Сумиобленерго”, ПАТ „Вінницяобленерго”, ПАТ „Чернігівобленерго” у 2011 – 2013 роках.

Відділенням встановлено, що документи, які були подані ПАТ «Запорізький завод надпотужних трансформаторів» та ПАТ «Запоріжтрансформатор» у складі власних пропозицій конкурсних торгів на  торги  1-6, мають схожість у оформленні та характерні закономірності у встановленні ціни товару.

Слід зазначити, що ПАТ «Запорізький завод надпотужних трансформаторів» та ПАТ «Запоріжтрансформатор»  пов’язані відносинами контролю завдяки володінню одними й тими ж суб’єктами господарювання значними частками у їх статутних капіталах. Наявність відносин контролю між ПАТ «Запоріжтрансформатор» та ПАТ «Запорізький завод надпотужних трансформаторів» передбачає можливість обміну інформацією між учасниками торгів, а також спільність їх інтересів, зокрема щодо отримання прибутку.

Встановлені у справі  обставини свідчать про те, що в процесі підготовки та участі у   торгах  1-6 ПАТ «Запоріжтрансформатор» та ПАТ «Запорізький завод надпотужних трансформаторів» діяли не самостійно, а узгоджували свої дії, внаслідок чого конкуренцію між ними було усунуто, тобто учасники торгів не забезпечували між собою добросовісну конкуренцію шляхом надання найбільш економічно вигідної пропозиції. Погодження поведінки при формуванні цінових пропозицій учасниками зазначених торгів  призвело до заміни конкуренції на координацію поведінки суб’єктів господарювання, що в свою чергу мало наслідком спотворення результатів торгів. Фактично замовник обирав кращу цінову пропозицію серед двох учасників, які узгоджували свою поведінку в конкурсних процедурах.  Так, ПАТ «Запорізький завод надпотужних трансформаторів», який протягом 2011-2013 років не здійснював виробництво трансформаторів, що були предметом закупівлі на торгах 1-6, виступав виключно як технічний учасник, що забезпечував перемогу на зазначених торгах ПАТ «Запоріжтрансформатор».     

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія