Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ветеринарна медицина перейшла на фінансування з обласного бюджету

19 січня 2015 - 14:05

Ветеринарна медицина перейшла на фінансування з обласного бюджету

Відповідно до  статті 28 Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» фінансування державних лікарень і лабораторій ветеринарної медицини буде здійснюватись за рахунок обласних бюджетів (до 2015 року фінансувалися за кошти державного бюджету).

У зв'язку з цим обласною радою затверджено Програму з організації і регулювання діяльності щодо проведення лабораторно-діагностичних, лікувально-профілактичних робіт та утримання ветеринарних лікарень і ветеринарних лабораторій у Запорізькій області на 2015 рік.

Основними завдання Програми є забезпечення  епізоотичного благополуччя та продовольчої безпеки області шляхом проведення комплексу ветеринарно-санітарних  заходів;  охорона території області від  проникнення  хвороб  тварин;
захист тварин  та  населення  від  збудників та хвороб тварин
шляхом здійснення  профілактичних,  діагностичних  та  лікувальних
заходів;  захист навколишнього  природного  середовища  від  негативних
наслідків, що пов'язані з вирощуванням та обігом тварин тощо.
На виконання заходів Програми передбачено кошти загального фонду обласного бюджету в сумі 30 216 245 гривень, а також  спеціального фонду в сумі 20 917 100 гривень.

На сьогодні структура ветеринарної служби налічує 24 державні установи, в тому числі 20 районних і три міські лікарні ветмедицини та одна регіональна державна лабораторія ветмедицини. Під контролем служби державної ветеринарної медицини знаходиться 1100 об’єктів, а саме: 68 м’ясопереробних підприємств (м’ясокомбінати, кулінарні цехи, бойні, забійно-санітарні пункти господарств), 83 підприємства з переробки молока (молокоприймальні пункти, молокопереробні та молококонсервні заводи), 170 рибопереробних  підприємств (рибодобувні, рибопереробні, рибоконсервні), 779 інших підприємств (ринки, господарства, холодильники, оптові бази, ветеринарні аптеки тощо).  

Одним із пріоритетних напрямків роботи служби державної ветеринарної медицини залишається забезпечення продовольчої безпеки, що є однією з важливих складових національної безпеки держави. Вилучення з обігу неякісних харчових продуктів, що створюють безпосередню загрозу життю та здоров’ю населення, свідчить про постійну актуальність цієї проблеми.

Численні приклади затримання тваринницької продукції спеціалістами державної служби ветеринарної медицини в Запорізькій області свідчать, що значна її частина - іноземного походження і не відповідає вітчизняним стандартам та ветеринарно-санітарним вимогам, тому, як правило вона не супроводжується відповідними документами щодо якості та безпеки.

За результатами роботи у 2011 – 2013  році призупинено обіг понад 70 тонн  неякісної та небезпечної продукції, яка в повному обсязі утилізована на Токмацькому державному ветеринарно - санітарному утильзаводі.

Важливою ланкою  в забезпеченні продовольчої безпеки населення є дотримання обов’язкових вимог при здійсненні ветеринарно-санітарної експертизи на ринках області. На сьогодні під контролем служби державної ветеринарної медицини знаходиться 54 агропромислових ринки. На всіх є державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертиз, на яких здійснюють державний ветеринарно-санітарний контроль 96 спеціалістів.

Лабораторії мають у своєму арсеналі  сучасні прилади для проведення ветеринарно-санітарної експертизи. Центральні ринки міст Запоріжжя, Бердянська та Мелітополя забезпечені радіологічними приладами.

При здійсненні  ветеринарно-санітарної експертизи на ринках області протягом 2013 року проведено 1 560 878  експертиз харчових продуктів тваринного і рослинного походження. Не допущено до реалізації   76,4 тонни небезпечної продукції, яка знищена за встановленими правилами.

Спеціалістами державної служби ветеринарної медицини м’ясопереробних підприємств області  не допущено до реалізації та утилізовано  14,9 тонни м’яса та 68,4 тонни субпродуктів.

 

Управління у справах преси та інформації

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович