Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Яким буде наповнення історико-культурного комплексу на Хортиці

18 липня 2006 - 17:56

На спорудженні комплексу «Запорозька Січ» будівельниками вже споруджено 70% від запланованого. Тепер постало питання про його оформлення та наповнення. Дирекція Національного заповідника «Хортиця», науковці дійшли висновку, що це буде не відтворення самої Запорозької Січі, а узагальнюючий образ всіх восьми Січей, що існували колись на теренах України. А значить, це вже буде не історико-етнографічний, а меморіально-туристичний комплекс з усіма його атрибутами. І говорити про відкриття цієї осені зарано, бо ще треба рік-другий на його оформлення та наповнення експонатами.

Нині на спорудження комплексу вже надійшли кошти у вигляді субвенцій з держбюджету в сумі 5 млн. грн. На 2007 рік дирекція заповідника просить закласти ще 3 млн. грн. Кошти потрібні на придбання іконостасу ( половина суми), на авторські копії, на експонати і, навіть, на деякі господарські витрати.

У травні було оголошено конкурс на кращий проект концепції художнього оформлення «Січі». Втілювати в життя своє бачення історичного об'єкту буде група запорізьких художників, яку очолюватиме Ірина Гресик. Іконостас довірено споруджувати «Київпроектреставрації». Це вона виконувала подібні роботи у київській церкві Різдва Христового та в Михайлівському соборі.

- По-перше, треба відпрацювати план-графік введення в дію всього комплексу, по-друге, вже нині, коли ще триває будівництво, формувати перелік предметів для експонатів, по-третє, потрібно все ж організувати виїзну нараду міністерства культури та туризму України, адже історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» має не обласне, а державне значення, - резюмував Микола Фролов.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 938-го дня війни

Будівництво «підземних» шкіл у Запоріжжі та області: голова облдержадміністрації Іван Федоров спростував маніпуляції та фейки

Налаштовані на перемогу: Запорізька область готується до нового сезону «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги»

Представники ЮНІСЕФ та посли 4 держав – з візитом у Запоріжжі

Ворог вчергове безжально атакував Запорізьку область: дві людини загинули, ще п’ятеро – постраждали

«Доступні ліки» для всіх: як отримати необхідні медичні препарати безоплатно або з частковою доплатою

Сили спеціальних операцій оголошують набір кандидатів

Домогосподарства із Запорізької області можуть отримати екстрену фінансову допомогу: міжнародні партнери запустили програму підтримки

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 18.09.2024

«Обстеження будівель в яких розміщена облдержадміністрація та її структурні підрозділи на відповідність вимогам доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення »

Приватизація об’єктів зі стартовою ціною в 1 гривню

Впродовж доби окупанти завдали 197 ударів по 11 населених пунктах Запорізької області.