Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Наш європейський вибір має підтверджуватися реальними справами» - Григорій Самардак

31 січня 2015 - 11:34

«Наш європейський вибір має підтверджуватися реальними справами» - Григорій Самардак

На сьогодні, 31 січня, деякими активістами анонсована акція по знесенню у м. Запоріжжя пам’ятника Леніну біля греблі Дніпрогес. Це знову викликало неабиякий резонанс не лише серед запорізької громади, але й за межами нашого регіону. Гостра дискусія щодо демонтажу цього пам’ятника тоталітаризму точиться вже давно, як на вуличних майданчиках, так і в стінах органів місцевої влади. Загалом для багатьох жителів Запоріжжя політична постать Володимира Леніна вже не викликає гострих суперечок – це тиран, який поклав початок створенню однієї із найжорстокіших людиноненависницьких  державних систем у світі. Але залишається відкритим питання щодо шляхів вирішення долі самого пам’ятника – так би мовити, «самосудом» чи у законний спосіб.

Перший заступник голови облдержадміністрації Григорій Самардак, зважаючи на гостроту проблеми, висловив свою особисту позицію щодо запланованої акції.

- Давайте згадаємо Майдан, сутність якого найкраще виражена у визначенні «Революція Гідності». Проти чого і за що повстали люди? Проти тиранії і диктатури, проти тотального беззаконня. Всі в єдиному пориві знали, за що йшли під «беркутівські» кийки та кулі - за право жити в демократичній європейській державі. Ознака європейськості – верховенство права, толерантність і терпимість. Європейці всі питання, навіть найгостріші, вирішують виключно в правовому полі, бо розуміють, що інакше є загроза виникнення хаосу. Я вважаю, що у питанні стосовно пам’ятника Леніну ми маємо діяти, як європейці. Наш європейський вибір має підтверджуватися реальними справами. Європейська спільнота має бачити в нас європейський народ. Запоріжці мають продемонструвати повагу до закону і один до одного. Мене, як керівника області, який відповідає за дотримання в регіоні законності та безпеки громадян, безумовно непокоять  ініціативи щодо знесення пам’ятника. Наша область прифронтова і це накладає на кожного громадянина велику відповідальність. Ми не маємо права на помилку. Нам потрібно консолідувати зусилля для забезпечення стабільності в регіоні, - зазначив Григорій Самардак.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області