Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Інвестиції та реалізація обласної програми допоможуть збільшити поголів’я великої рогатої худоби

24 лютого 2015 - 15:37

Директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Ревуцький взяв участь у всеукраїнській селекторній нараді з питань поточної ситуації в галузі тваринництва, яка відбулася під головуванням Міністра аграрної політики України Олексія Павленка.

Урядовець зазначив, що, незважаючи на зростання виробництва всіх видів продуктів тваринництва в минулому році, в поточному зафіксовано зменшення поголів’я великої рогатої худоби.

Більшою мірою ця тенденція торкнулася західних областей – Рівненської, Чернівецької, Волинської, Львівської.

Схоже спостерігається і з поголів’ям свиней, овець та кіз.

Найкритичнішою точкою на сьогодні, на думку міністра,  є галузь молочного скотарства. За прогнозами експертів, виробництво молока в цьому році може знизитися на 1-1,5 %.

У зв’язку з цим Олексій Павленко наголосив на важливості збереження кожної окремої тварини. Для цього потрібно проаналізувати причини зменшення поголів’я та вжити всіх необхідних заходів щодо його збереження.

Представники регіонів, де зафіксовано найбільше зниження поголів’я великої рогатої худоби, доповіли про причини таких показників.

Щодо Запорізької області, то як повідомив директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Андрій Ревуцький, відсотки зменшення поголів’я великої рогатої худоби в регіоні незначні.

В усіх категоріях господарств її чисельність на сьогодні складає 109,2 тис. або 92% до минулого року, в тому числі чисельність  корів налічує 59,2 тис. голів (98%). Поголів’я свиней становить 322,7 тис. або 95% до минулого року.

Поголів'я птиці в області цього року, навпаки, збільшилося на 283,8 тис. до рівня минулого року й налічує 6,1 млн. голів (105%). На 2,1 тис. голів також збільшилося поголів’я овець. Їх чисельність сьогодні становить 63,4 тис. голів або 104% до рівня минулого року.

Немає проблем в області і з продуктивністю худоби. Надій молока на одну корову у сільгосппідприємствах зріс на 5 кг та склав 304 кг (102% до рівня минулого року).

Збереженню та збільшенню показників у галузі тваринництва сприятиме  реалізація інвестиційних проектів. У поточному році планується провести реконструкцію та ввести в дію чотири об'єкти, а саме: два свинарника-маточника; один свинарник-відгодівельник та  одну сімейну міні-ферму.

Стимулювати нарощування поголів'я великої рогатої худоби та збільшення виробництва молока в регіоні також допомагатиме «Програма розвитку галузі молочного скотарства в сільськогосподарських підприємствах Запорізької області на 2014-2018 роки».

Програма передбачена на п’ять років із щорічним виділенням коштів із обласного бюджету в розмірі 1 млн. грн. з розрахунку 5 тис. грн. за кожну прирощену голову дійного стада корів.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 816-го дня війни

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області