Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Час на полотні»

3 квітня 2015 - 13:52

Під такою назвою у Запорізькому обласному художньому музеї відкрилася виставка, присвячена творчості запорізьких художників – ювілярів. Так, Петру Вольському, Юрію Смірнову, Анатолію Фоміну  у 2015 році виповнилося   б 90 років,  скульптору Івану Носенку – 95 років. У окремій залі експонуються роботи Бориса Єгорова, який у березні 2015 року відзначив 90 - річчя.

Кожен із митців — це особистість зі своїми вподобаннями, поглядами на життя, неповторною манерою художнього творення.

Борис Єгоров (нар. у 1925 р.) відобразив у своїх роботах історію Запоріжжя із заводами, славетним Дніпрогесом, новобудовами повоєнних років і непримітними вуличками. Індустріальні пейзажі на полотнах майстра створені з романтично-фантастичними нотками.

Петро Вольський (1925-2008) значну частину свого життя присвятив Запорізькому музично-драматичному театру ім. М.Щорса (зараз ім. В. Магара), займався сценографією, створював костюми і, звичайно, писав образи акторів. Його живопис вільний, ефектний, театральний, картини живі, світлі.

Найкращий твір Юрія Смірнова (1925-1998) на виставці - «Т.Г. Шевченко у засланні». Також представлені натюрморти, портрети і пейзажі, в яких відчувається сила емоцій і напруженість кольору.

У творчості Анатолія Фоміна (1925-2013) пейзаж посідає головне місце. Провідна тема — неповторна краса і велич природи України. З теплом та щирістю написані білі хати під солом'яними стріхами, стіни яких сонечко розфарбувало то в блакитний, то в жовтогарячий кольори. На багатьох його картинах зображений Дніпро — тихий, суворий, нездоланний і рідний. Художник вдало умів відтворювати водну стихію.

Роботи скульпторів Івана (1920-2000) та Надії (1918-2000) Носенків відомі кожному жителю Запоріжжя. Перша їх робота - барельєф «Мистецтво належить народові» - встановлена на фронтоні Запорізького академічного обласного українського музично-драматичного театру  ім. В.Г. Магара у 1952 році, друга відома робота — пам'ятник Металургу (1959). Крім того, подружжям була створена ціла галерея портретів їх сучасників — красивих людей і цікавих особистостей.

 

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес