Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Добровільність об’єднання громад – основний принцип децентралізації

18 травня 2015 - 14:31

На цьому було наголошено під час наради-консультації з представниками громад Запорізького, Вільнянського, Оріхівського та Новомиколаївського районів з приводу роз’яснення Методики проведення добровільного об’єднання територіальних громад області.

Учасникам заходу представили проект Перспективного плану області, розробленого в межах упровадження реформи з децентралізації, яка передбачає укрупнення територіальних громад.  За словами керівника обласного Офісу реформ Олександра Свистуна, така реформа назріла давно. За період з 1991 року в області зникли 384 населені пункти, чисельність сільського населення зменшилася, натомість парадоксальним чином збільшилася кількість сільрад. Тому об’єднання територіальних громад і їхніх ресурсів – людських, кадрових, фінансових майнових – єдиний шлях до поліпшення якості надання населенню публічних послуг та підвищення рівня життя.

Про основні критерії формування територіальних громад поінформував начальник Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Олександр Билим. Зокрема, запропоновано об’єднувати громади, які розташовані в радіусі 20 км від визначеного центру, що дозволить забезпечувати надання екстрених послуг – прибуття впродовж 30 хвилин карети швидкої допомоги чи протипожежної техніки. Так, учасникам заходу представили пропозиції щодо чотирьох районів. У Оріхівському районі проектом передбачено створення двох територіальних громад з центрами в Оріхові та сел.. Комишуваха; у Вільнянському – Вільнянської, Петромихайлівської та Михайло-Лукашівської територіальних громад; у Новомиколаївському – з центрами у Новомиколаївці та Тернуватому; у Запорізькому – Запорізької міської громади з приєднанням низки сусідніх сільрад, а також  Кушугумської, Лукашівської та Біленьківської.

Слід зазначити, що презентація викликала гостру і жваву дискусію. Представники громад вказували на слабкі місця такого підходу. Зокрема, розробники не врахували рівень самодостатності та дотаційності окремих громад, стан інфраструктури тощо.

Заступник голови обласної ради Світлана Абдурахманова наголосила, що саме для цього проводяться публічні консультації. Крім того, проект буде винесено на громадське обговорення на кожній території, за їх підсумками будуть враховані всі зауваження та пропозиції, і лише після цього він буде затверджений обласною радою.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни