Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В основі децентралізаційної реформи - створення в області спроможних територіальних громад

27 травня 2015 - 13:25

Питанню підготовки до проведення адміністративно-територіальної реформи в області було присвячене спільне засідання колегії облдержадміністрації та Ради регіонального розвитку Запорізької області, яке провів голова ОДА Григорій Самардак.

 Очільник області зазначив, що на сьогодні питання децентралізації сприймається населенням неоднозначно, тому потребує загального масштабного обговорення.

- Мета нашого засідання – підготувати людей, щоб  відповідним чином організувати роботу на територіях. Населення з обережністю та недовірою ставиться до цієї реформи, але зворотнього зв’язку поки що немає,  території не визначилися, потрібно це їм чи ні. Тому ми підготували проект Перспективного плану формування територій громад, який буде винесений на обговорення. Ні в кого немає сумнівів, що нам потрібна ця реформа, а от яким чином її проводити, це вже ми повинні вирішувати та робити разом, щоб інтереси всіх територій були враховані. Ми маємо вийти з цього залу налаштованими на конкретну роботу, - звернувся до учасників заходу Григорій Самардак.

Проект Перспективного плану формування територій громад області презентував начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Олександр Билим. Посадовець зазначив, що такий план дає можливість реалізації важливого етапу реформи місцевого самоврядування – зміни адміністративно-територіального устрою.

-  Головна ціль – створити повноцінні адміністративно-територіальні одиниці – спроможні територіальні громади,  які отримають від держави повний набір відповідних компетенцій та ресурсів, додаткову підтримку та розвиток інфраструктури. Такі громади будуть здатні самостійно або через відповідні органи місцевого самоврядування забезпечити належний рівень надання послуг, зокрема у сфері освіти, культури, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального господарства, - повідомив Олександр Билим.

Відповідно до представленого проекту Перспективного плану сформовано 48 спроможних громад. Наразі документ включає в себе графічну частину, де відображені межі територіальних громад, їх потенційні адміністративні центри та всі населені пункти, що увійшли до їх складу, а також текстову частину – паспорти новостворених громад.

У ході обговорення розглянуто послідовність формування громад. Олександр Билим зазначив, що проект плану було представлено в районах області з метою надання консультацій та отримання пропозицій від представників районів щодо майбутнього реформування.

Не всі напрацювання в проекті сприймаються населенням області позитивно. Наприклад, на території деяких районів пропонується сформувати дві спроможні громади, натомість представники району наполягають на утворенні однієї громади в межах території всього району. Також представники громад, які розташовані навколо потужних міст обласного значення, негативно сприймають пропозицію щодо приєднання прилеглих сільських громад до міських.

- На цей час на території області майже в усіх громадах триває активне обговорення Перспективного плану, формуються пропозиції щодо об’єднання. Ці пропозиції продовжують надходити до Офісу реформ та до облдержадміністрації, вони будуть розглянуті та проаналізовані, - запевнив начальник управління містобудування та архітектури ОДА.

Керівник Офісу реформ у Запорізькій області Олександр Свистун більш детально зупинився на децентралізацій реформі в Україні, ознайомив учасників засідання з перевагами створення спроможних територіальних громад.

За підсумками колегії прийнято рішення винести проект Перспективного плану на позачергову сесію обласної ради. Крім того, було наголошено на готовності розробників плану формування спроможних громад області приймати та вносити всі запропоновані корективи.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками