Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області запрацюють чотири центри надання безоплатної вторинної правової допомоги

30 червня 2015 - 17:06

З першого липня безоплатна вторинна правова допомога (БВПД) надаватиметься не лише у кримінальних справах, як це відбувається наразі, але й у цивільних та адміністративних. Для цього в області утворено Регіональний центр з надання БВПД, а також підпорядковані йому місцеві центри: перший і другий запорізькі, мелітопольський і бердянський. Про те, хто і в яких випадках може скористатися послугами безкоштовного адвоката, як це відбуватиметься, чому впровадження й розвиток системи безоплатної правової допомоги сприяють становленню України як правової держави, під час прес-конференції розповіли фахівці – керівники Головного територіального управління юстиції в області, регіонального та місцевих центрів з надання БВПД, адвокати.

Заступник начальника – начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану ГТУ юстиції в області Тетяна Мехтієва підкреслила, що скористатися безоплатною правовою допомогою у цивільному та адміністративному процесах відтепер зможе ціла низка соціально незахищених категорій громадян, а саме:  малозабезпечені (особи, чий середній місячний сукупний сімейний дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів); діти-сироти, безпритульні, діти, які стали або можуть стати жертвами насильства в сім’ї, учасники бойових дій, члени сімей загиблих учасників бойових дій, внутрішньо переміщені особи, інші соціально незахищені категорії осіб. Загалом за БВПД в області можуть звертатися понад 170 тисяч осіб. В Україні, за підрахунками Мін’юсту, скористатися такою допомогою зможуть близько 8 млн. громадян.

БПВД включає низку правових послуг, таких як захист, здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах; інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складання документів процесуального характеру.

Під час прес-конференції правники неодноразово підкреслювали, що безкоштовна вторинна правова допомога є якісною, тому що забезпечується професійними адвокатами. Наразі адвокатів, які надають БВПД, в області 165. Вони вже безоплатно захищали громадян у майже 12 тисячах кримінальних справ, зокрема надавали правову допомогу 52 затриманим у часи Майдану, захищали 43 військовослужбовців, виступали адвокатами й у 21 процесі щодо тероризму. Лише за останній місяць було надано 394 доручення на захист громадян.

Надання БВПД у цивільному та адміністративному процесах дає можливість захистити свої права, зокрема у відносинах з комунальниками та чиновниками, що є дуже актуальним.

При цьому директор Регіонального центру з надання БВПД Павло Наливайко закликав не розглядати безоплатну вторинну правову допомогу вузько, виключно як інструмент для захисту своїх прав у судовому або досудовому розгляді, а як значний крок до становлення України як правової держави, де створені рівні можливості для доступу осіб до правосуддя.

Крім того, під час прес-конференції фахівці зупинилися на деяких аспектах надання первинної правової допомоги, зокрема закликали громадські організації та фонди, що надають таку допомогу, до співпраці.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області