Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Токмачани вшанували пам’ять учасників національно-визвольних змагань 1917-21 років

17 липня 2015 - 10:41

У Токмацькому краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки історично-реконструкторських плакатів, які відтворюють однострої армії Української народної республіки 1917-21 років. У заході взяли участь представники  обласної та місцевої влади, громадськості.

За словами заступника голови обласного осередку ВУТ «Просвіта» ім. Т.Шевченка Олексія Мосейка, ініціаторами створення експозиції стали військово-історичний клуб «Повстанець» (м. Київ) та громадський рух «Не будь байдужим». Інформацію збирали по крихтах, використовуючи історичну літературу, спогади, архівні матеріали, намагаючись до ґудзика відтворити військову форму тих часів.  В експозиції представлено фото 12 родів військ, перших українських частин – «синьожупанників», козаків полку ім. Богдана Хмельницького, гайдамаків Костя Гордієнка. Поруч із ними - матроси з лінійного корабля «Воля», який першим на Чорноморському флоті підняв синьо-жовтий прапор, стрільці Української Галицької армії, легендарні «чорні запорожці», бійці Першого гуцульського полку морської піхоти, кулеметники, солдати Першого автопанцерного дивізіону.

Величезний внесок у розбудову тогочасної Української армії зробив Марко Данилович Безручко, який народився у 1883 році у м.Токмак. Він був першим командиром Українських січових стрільців, разом із польськими військами визволяв Київ від більшовиків у травні 1920 року, командував Шостою січовою стрілецькою дивізією. Саме він у серпні 1920 року завдав кавалерії Семена Будьонного вирішальної поразки у битві під Замостям, поставивши хрест на мареннях про «світову революцію». За радянських часів ім’я Безручка  перебувало під суворою забороною. Проте страх не зупиняв токмацького краєзнавця Олександра Лінцука, який підготував  унікальну добірку документів про генерал-хорунжого, свідчення його сучасників, листування з українськими письменниками та поетами, зокрема Оленою Телігою.

Начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко наголосив, що сьогодні треба частіше згадувати про українську військову традицію, пам’ятати людей, які сто років тому, як і ми зараз, відстоювали право на свою державність. За сприяння обласної виконавчої влади виготовлено 10 комплектів виставки. Незабаром вони поповнять фонди найбільших музеїв нашого регіону. Заходи проводяться у рамках виконання Закону України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті».

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»