Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Козацтво Запоріжжя та Херсонщини поглиблює співпрацю

20 липня 2015 - 14:39

Козацтво Запоріжжя та Херсонщини поглиблює співпрацю

Делегація обласної координаційної ради козацтва взяла участь у відкритті Алеї пам’яті Героїв Небесної Сотні, учасників Антитерористичної операції та волонтерів у с. Стрілкове Херсонської області. Разом із запоріжцями вшанувати пам’ять загиблих прибули представники козацьких організацій із семи областей, члени громадської ради при Київській облдержадміністрації, військовослужбовці.

Місце для пам’ятного знака обрали невипадково - адже саме тут, у центральній частині коси Арабатська стрілка, із Запорозької Січі йшли походами на Крим, Трапезунд та Стамбул Петро Сагайдачний, Дмитро Байда-Вишневецький, Іван Сірко, Самійло Кішка та інші козацькі отамани. На цьому місці у листопаді 1920 року форсували Сиваш загони Нестора Махна, які разом із більшовиками воювали проти військ барона Врангеля, а на початку березня 2014 року на двох гелікоптерах висадився російський десант. На шляху окупантів, яким доручили встановити контроль над газовидобувною вежею, стали місцеві жителі разом із козаками Усть-Азовського окремого козачого полку на чолі з Сергієм Галичем. Після кількох місяців протистояння та важких переговорів російські військові покинули Арабатку.

Виступаючи на урочистому мітингу, керівник обласного оперативного штабу козацтва  Дмитро Сухінін та голова громадської організації «Козаки-Запорожці» Павло Білан наголосили на необхідності подальшого поглиблення зв’язків між козацтвом Запорізької та Херсонської областей, розширення операцій «Дозор», «Перехоплення», «Козацький волонтер», спільного патрулювання узбережжя та акваторії Азовського моря, розповіли про проект «Запорожжя козацьке», реалізація якого розпочинається в обласному центрі. Начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко передав херсонським козакам вітання від очільника області Григорія Самардака. «Завдяки надійному тилу, який ви разом із прикордонниками та бійцями Збройних Сил України забезпечуєте на південному заході, наш регіон упевнено, за планом завершує зведення комплексу оборонних споруд на Сході», - зазгачив посадовець.

Пам’ятний знак загиблим героям освятили священники Української Православної церкви. Кращих активістів відзначено грамотами і подяками обласної ради та Запорізького міськвиконкому.  

В пам’ять про загиблих героїв було встановлено хрест на храмі Сергія Радонезького. Будівництво планується завершити за кілька місяців. Навесні тут піднімуться кілька десятків молодих дерев, кущів та сотні квітів. За молодими насадженнями доглядатимуть юні козачата з рою «Патріот» Стрілківської ЗОШ.

Також члени запорізької делегації зустрілися з головою Генічеської райдержадміністрації Олександром Воробйовим, обговорили питання взаємодії в охороні морського узбережжя, підтримки військових та прикордонників, участь делегації нашої області в міжнародному інвестиційному форумі, який відбудеться у Херсоні на початку осені.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Від пожежника до фармацевта: запорізькі виші презентували свої можливості на спеціалізованій виставці

Прийомні сім'ї та опікуни за кордоном зможуть отримати матеріальну допомогу

Безоплатне зубопротезування для військових та ветеранів: як і де отримати

Вже скоро в Дії зʼявиться посвідчення ветерана – записатися на тестування можна вже зараз

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 268 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 811-го дня війни

Наша мета – до кінця року відновити багатоквартирні будинки в Запоріжжі, які значно постраждали від ракетних обстрілів, – Іван Федоров

Фермери прифронтових регіонів можуть безоплатно перевірити стан ґрунтів

«Біжу за героїв – вірю в перемогу, вірю в ЗСУ!»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

єВідновлення в Запорізькій області: майже 700 людей вже отримали компенсації за пошкоджене житло