Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Область уже відчула перший результат фінансової децентралізації

23 липня 2015 - 16:07

Область уже відчула перший результат фінансової децентралізації

Про це у ході прес-конференції повідомив голова облдержадміністрації Григорій Самардак, даючи оцінку соціально-економічної ситуації в регіоні. Так, цінова ситуація на споживчому ринку регіону сьогодні залишається стабільною. Для підтримки місцевих товаровиробників та забезпечення населення товарами за соціальними цінами 27 квітня було підписано Меморандум між обласною державною адміністрацією, Запорізькою міською радою та місцевими виробниками продовольчих товарів - учасниками проекту «Купуй запорізьке - обирай своє». Участь у проекті беруть понад 40 товаровиробників. Ще 30 заявили про свої наміри приєднатись до нього в майбутньому.

Загалом в області відзначається зниження виробництва в промисловості та сільському господарстві, але наші показники далеко не нижчі від середніх по Україні. Наприклад, обсяг реалізованої промислової продукції склав більше 52 млрд. грн. За цим показником область входить до числа регіонів-лідерів, посідаючи 3 місце. Зібрано перший мільйон зерна нового врожаю при врожайності більшій, ніж у минулому році.

- У більшості напрямків нам вдається тримати ситуацію стабільною. Стосовно виплати заробітної платні, то її середній рівень в області - 3 700 гривень, це 4 місце по Україні. Крім того, нам вдалося зменшити зростання боргу із зарплатні.  Залишилося два основних підприємства-боржника, це «Азмол» та «Кремнійполімер». Сьогодні щодо них тривають судові процедури, а влада розробляє плани по виведенню цих підприємств з кризи, - повідомив голова облдержадміністрації Григорій Самардак.

Своєчасно організована робота щодо прийняття місцевих бюджетів, з урахуванням усіх змін у бюджетному законодавстві. За перше півріччя дохідна частина обласного бюджету перевиконана на 67 млн. грн. План з надходжень до місцевих бюджетів виконано на 113%; перевиконання склало більше 262 млн. грн. Уперше за останні п’ять  років передбачено бюджет розвитку в обсязі майже 209 млн. грн. На програмні заходи в поточному році заплановано понад 300 млн. грн., що втричі більше факту минулого року. Це дасть можливість додатково профінансувати витрати на охорону здоров'я - на 17,3 млн. грн.; відновлення доріг міжрайонного значення - на 12 млн. грн. та соціальну допомогу - на 3,3 млн. грн.

-  Перевиконання обласного бюджету – це перший відчутний результат фінансової децентралізації. Крім того, за останні дні  проведено чимало зустрічей з представниками європейських держав і на кожній з них ми презентуємо свої проекти та пропозиції розвитку інфраструктури області: ремонт доріг, водогонів, енергозберігаючі технології. Також чималу увагу інвесторів викликають і комерційні пропозиції: з видобування корисних копалин, розвитку вітроенергетики, реконструкції портів. Усе, що залежить від влади, буде зроблено назустріч інвесторам. Проте ми маємо працювати тільки на принципах партнерства. Адже наше головне завдання - захищати інтереси області та наших земляків. Саме тому ми з інвесторами чітко визначаємо взаємні права та обов’язки, - підкреслив  керівник області.

Цього року розроблено та направлено до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України дев’ять проектів для отримання коштів з державного фонду регіонального розвитку. Урядом уже підготовлено проект розпорядження, який передбачає виділення області більше 94 млн. грн. на їх реалізацію. Кошти будуть спрямовані на будівництво та реконструкцію соціально значущих об'єктів.

- Усі інвестиції ми поділяємо на внутрішні та зовнішні. Останні  реалізуються з боку держави завдяки нашому Президенту та канцлеру Німеччини. Вже цієї осені ми плануємо розпочати реалізацію  інфраструктурних проектів на 38 мільйонів євро, а це близько мільярда гривень. Крім цього, наша область знаходиться в резерві ще на 33 мільйони євро. І всі ці кошти будуть вкладені в інфраструктуру області. Це: ремонт доріг, шкіл, дитсадків та лікарень. Проте ми не відкидаємо і свої внутрішні можливості. Наприклад, у Запоріжжі всі знають, що потрібно замінити маршрутки на великі автобуси. Для цього необхідно до 100 машин, а це близько 250 мільйонів гривень. Бюджет міста цього не витримає. Тож є ідеї щодо залучення внутрішніх інвестицій. Щоб наші громадяни вкладали кошти не в банки, які потім банкрутують, а у власні інфраструктурні проекти, які будуть працювати на основі повернення коштів, - підкреслив голова облдержадміністрації Григорій Самардак.




Управління у справах преси та інформації 

 

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»