Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Мелітопольські волонтери ініціюють створення центру сімейної реабілітації учасників АТО

24 липня 2015 - 10:16

Мелітопольські волонтери ініціюють створення центру сімейної реабілітації учасників АТО

Представники обласної виконавчої влади та громадськості під час робочої поїздки до м. Мелітополь зустрілися з місцевими волонтерами та обговорили можливість створення центру сімейної реабілітації учасників антитерористичної операції.  Адже, за словами громадської активістки Світлани Алексєєвої, демобілізовані дуже важко повертаються  до звичного мирного життя. Особливо нелегко хлопцям до 30 років. Сувора фронтова реальність, обстріли та життя в окопах роблять їх замкненими, відчуженими від зовнішнього світу, схильними до невмотивованої агресії. Звідси - поведінкові девіації та справжні життєві трагедії.

 Волонтер 23-го окремого мотопіхотного батальйону Олена Ярошенко навела сумну статистику – кожна десята родина демобілізованого розпадається.   При цьому багато  вчорашніх солдатів соромляться звертатися до психолога, відверто говорити про свої емоції та переживання. Фахівці радять активніше працювати з родинами демобілізованих, дружинами та дітьми, поступово готувати їх до повернення батька та чоловіка – вже зовсім не такого, як раніше.

За задумом мелітопольських волонтерів сімейний центр реабілітації має об’єднати під одним дахом спортивний зал, кабінет лікувального масажу, консультації психолога та юриста, заняття з групової психотерапії. Також планується відкрити гончарну майстерню, створити дитячу ігрову кімнату».

 Під майбутній заклад буде виділено комплекс із трьох окремо розташованих споруд у центрі міста, у парковій зоні, поруч із зручною транспортною розв’язкою. Це колишні приміщення «Зеленбуду», які потребують капітального ремонту – заміни покрівлі, вікон, підлоги, підключення електропостачання, водоводу та каналізації. Загальний бюджет робіт сягає до 1,5 млн. грн. Таких коштів міський бюджет не має. Разом з тим, суспільний запит на сімейного реабілітолога буде зростати, до кінця року до рідного дому повернуться понад 600 мелітопольців та жителів найближчих районів. За останні кілька місяців поділитися своїми бідами та тривогами, спитати поради до волонтерів звернулися 129  захисників. На думку активістів, найбільш оптимальний варіант  – створення обласної комунальної установи, інвестування коштів обласного бюджету або державного фонду регіонального розвитку.

Начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко підтримав ініціативу мелітопольців і впевнений, що такі заклади допоможуть хлопцям подолати поствоєнний синдром, зберегти родини, уникнути багатьох драм, конфліктів та страждань. Але потрібно ретельно проаналізувати джерела фінансування, формат, спеціалізацію та контингент клієнтів установи, прорахувати витрати на оплату праці та утримання об’єкта. Найближчим часом буде проведено виїзну нараду за участю всіх зацікавлених служб та структурних підрозділів обласної та міської влади, за результатами якої буде вироблено план подальших дій.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова