Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізький край – регіон з високим рівнем та якістю життя населення

24 липня 2015 - 11:26

Запорізький край – регіон з високим рівнем та якістю життя населення

Такий стратегічний напрям регіонального розвитку на період до 2020 року визначила робоча підгрупа «Розвиток соціального потенціалу регіону».

Її керівник, заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін представив учасникам громадського обговорення Стратегії-2020 напрацювання понад 50 фахівців у різних галузях та яким чином це буде досягатися.

- Перш за все, регіональна політика доходів має наближуватись до світової практики, де питома вага заробітної плати в структурі доходів населення становить 65-70%. У нашій області в 2014 році вона займала лише 39%. Тільки легальна зайнятість надасть можливість забезпечити підвищення заробітної плати, - наголосив посадовець.

Сьогодні середня заробітна плата по області становить 3773 грн.. За цим показником область посідає 4 місце в рейтингу регіонів України. Але накопичено багато проблеми в окремих галузях економіки. Для їх розв’язання, за словами Едуарда Гугніна, необхідно  розвивати соціальний діалог у межах  Тристоронньої угоди між облдержадміністрацією, обласною радою, обласною федерацією роботодавців та обласною радою профспілок на 2014-2016 роки.

При цьому, запевнив він, продовжиться практика надання адресної допомоги тим громадянам, які неспроможні з різних причин утримувати себе та свої родини.

Якість життя в регіоні можна забезпечити лише за умов покращення стану здоров’я населення. Для цього необхідно підвищення доступності та ефективності медичного обслуговування. Вже сьогодні владою залучаються на ці цілі кошти міжнародних проектів, грантів, інвесторів тощо.

Особливої уваги потребує поширення здорового способу життя. Фізкультура, спорт і здоров'я людини є нероздільні.

Для цього необхідно створити максимально сприятливі умови для спортсменів; забезпечити жителів області широкими можливостями для фізичної активності та участі в масовому спортивному русі.

Запорізька область має значний високопрофесійний людський потенціал.  Однак, враховуючи темпи сучасного розвитку знань, лише доступ до якісної освіти протягом усього життя може стати основою професійного успіху особистості.

Перед органами місцевої влади та місцевого самоврядування стоять амбітні завдання.

Для забезпечення потреб громадян у якісній дошкільній освіті планується відновлення роботи дошкільних закладів № 285 та № 186 у Запоріжжі; № 46  Мелітополі; будівництво ДНЗ у Південному, Бородінському, Хортицькому районах Запоріжжя.

Актуально також збереження мережі безкоштовних позашкільних навчальних закладів на всіх територіях. Планується відкриття обласного позашкільного закладу «Мала академія наук».

Вимогою часу є приведення мережі професійно-технічних навчальних закладів у відповідність до потреб ринку праці з широким залученням бізнесу і громади,  створення регіонального багатопрофільного центру професійної освіти.

У справі  розбудови єдиного інформаційного освітнього простору передбачається приєднання всіх закладів освіти області до Єдиної державної електронної бази освіти; реалізація проектів з дистанційної освіти; подальша підготовка та перепідготовка педагогічних кадрів.

Крім того, для ефективної соціалізації та самореалізації молоді необхідно розширяти мережу молодіжних закладів та установ на всій території області.

-  Розуміючи, що культура - це важлива складова духовного життя кожної людини, ми маємо забезпечити розвиток культури і мистецтва. Для цього й надалі будемо сприяти збереженню національних традицій, популяризації історико-культурної спадщини українського народу, відкриттю України для іноземних гостей та обміну культурним досвідом між країнами, - зазначив Едуард Гугнін.

Надважливою умовою соціального розвитку регіону посадовець назвав відновлення довіри людей до влади. З одного боку, дії влади мають відповідати чинному законодавству, бути прозорими і зрозумілими  жителям області. З іншого, кожний громадянин має поважати Державу, а значить виконувати обов’язки перед нею. Це дуже важливо в умовах децентралізації влади та розбудови нової України.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»