Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

При вдосконаленні порядку призначення субсидій враховано зауваження запоріжців

28 липня 2015 - 15:22

При вдосконаленні порядку призначення субсидій враховано зауваження запоріжців

З 21 липня набули чинності зміни до порядку призначення і надання населенню житлових субсидій, передбачені  постановою Кабінету Міністрів України. При вдосконаленні системи призначення субсидій були враховані й зауваження запоріжців. Про це під час брифінгу повідомив  директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ігор Мещан. Так, визначено оптимальну схему для розрахунку субсидій для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку. Тепер до сукупного доходу таких родин для розрахунку субсидії за кожний місяць враховується дохід на рівні від одного (для платників єдиного податку першої групи) до трьох (для платників єдиного податку третьої групи) прожиткових мінімумів.

Ігор Мещан зазначив, що це дуже важлива зміна, оскільки фізичні особи-підприємці, як правило, не володіють великими статками і, як багато інших громадян, потребують субсидій. Найближчим часом підприємців ознайомлять з цими змінами, працівники органів соцзахисту навіть підуть на ринки, щоб донести до них цю корисну інформацію.

Також за пропозиціями запорізької влади було внесено зміни до декларації, яку заповнюють громадяни для призначення субсидій. Зокрема, тепер  не потрібно вказувати суму доходу, а лише  його вид та місце отримання. 

Крім того,  для призначення субсидій до сукупного доходу  не враховуються сплачені особою аліменти, доходи від розміщення депозитів, грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, які беруть безпосередню участь у АТО, допомога громадських та благодійних організацій, допомога на поховання, одноразова допомога, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності. Ігор Мещан підкреслив, що виключення з сукупного доходу благодійної та одноразової допомоги дозволяє більш ефективно користуватися субсидіями вимушеним переселенцям. Також для розрахунку субсидії за бажанням заявника можна врахувати доходи за три місяці, що передують зверненню. Якщо громадяни перебувають у складних життєвих обставинах і не змогли своєчасно звернутися за призначенням субсидії, вона може призначатися не з дня звернення, а з дня виникнення на неї права, але не більше ніж за три місяці до звернення за призначенням субсидії.  

Зупинився посадовець й на новому порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу. Тепер деякі пільги надаватимуться лише за умови, що середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика з розрахунку на одну особу не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу – 1710 грн. Наразі, за словами Ігоря Мещана, із 1 млн. 750 тис. жителів області пільги отримують понад пів мільйона, й це не зовсім кореспондується з європейським вектором країни. Посадовець запевнив, що люди, які насправді потребують пільг, цих змін не помітять. А тим, хто втратив таким чином право на пільги, порадив звертатися до органів соціального захисту та скористатися програмою житлових субсидій.

Він підкреслив, що ознайомитись зі змінами до порядку призначення субсидій та новим порядком надання пільг можна на сайті Департаменту.

Ігор Мещан повідомив, що наразі за субсидіями звернулися понад 130 тис. родин, що на 70% більше, ніж на цей час у минулому році. Прогнозується, що загалом  звернуться майже вдвічі більше громадян – 320 тис. З державного бюджету на це передбачено  547 млн. грн.

У підсумку Ігор Мещан зазначив, що по-перше, за субсидіями потрібно звертатися, це дасть можливість  громадянам з найменшими втратами пережити підвищення тарифів, по-друге, робити це якомога швидше, не чекаючи опалювального сезону.

 

Управління у справах преси та інформації

 

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»