Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Медичні заклади області отримали швидкі тести для виявлення ВІЛ-інфекції

28 липня 2015 - 13:56

Представники медичної спільноти  зустрілися з партнерами проекту USAID RESPOND з розширення доступу до консультування і тестування у зв’язку з ВІЛ, який реалізується в Запорізькій області з 2013 року. 

Директор Департаменту охорони здоров'я обласної державної адміністрації Вікторія Клименко подякувала партнерам за співпрацю, відзначивши значні зрушення у питанні виявлення, обстеження та лікування ВІЛ-позитивних. Адже переважна більшість людей психологічно не готові звернутися до спеціалізованого центру, щоб дізнатися про свій статус. Тому надання можливостей його виявлення на рівні первинної ланки, навчання медичного персоналу має надзвичайне значення. Саме такий напрям роботи проекту USAID RESPOND як запровадження консультування і тестування на ВІЛ з використанням швидких тестів у закладах первинної медико-санітарної допомоги і навчання медичних працівників навичкам консультування і тестування є пріоритетним.

Головний лікар Запорізького обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом  Олена Петровська підтвердила, що на територіях, які співпрацюють з проектом,   різко підвищилися показники виявлення ВІЛ-позитивних і люди отримали належне лікування і шанс на одужання. Тоді як, наприклад, у Розівському, Чернігівському, Якимівському районах ці показники практично нульові.

У ході обговорення цього питання Вікторія Клименко доручила Запорізькому обласному центру з профілактики та боротьби зі СНІДом надати організаційно-методичну допомогу медичним закладам  Розівського, Чернігівського та Великобілозерського районів, а Мелітопольському центру з профілактики та боротьби зі СНІДом – допомогти сусідам у Якимівському районі.

Крім цього, завдяки співпраці між проектом USAID RESPOND та організацією AIDS Healthcare Foundation Ukraine медичні заклади Шевченківського району м. Запоріжжя, м. Мелітополя, Оріхівського, Мелітопольського та Василівського районів будуть забезпечені швидкими тестами, які вже до кінця 2015 року дозволять обстежити на наявність ВІЛ-інфекції близько 2800 людей.

Під час зустрічі від проекту USAID RESPOND також було передано технічне обладнання для медичних закладів області, яке допоможе збирати та аналізувати дані, необхідні для запровадження змін у системі надання ВІЛ-послуг.

Його отримають  Запорізький обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом, Мелітопольський центр з профілактики та боротьби зі Снідом, Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2 Шевченківського району м. Запоріжжя; центри первинної медико-санітарної допомоги м. Мелітополя, Мелітопольського та Василівського районів; Оріхівська центральна районна лікарня.



Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»