Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Зелений туризм сприяє самозайнятості населення та розвитку сільських територій

19 серпня 2015 - 15:10

Зелений туризм – перспективний напрямок, обумовлений  унікальним економіко-географічним положенням регіону. Курортні та рекреаційні території складають майже 15 % площі області. Це сприяє розвитку зеленого туризму: сільського, агро, фермерського, еко.

За повідомленням Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації, серед садиб, що працюють найбільш активно є «Етносело» у селі Червонокозацьке, Вільнянського району, «Аквазоо» у селі Петрополь, Запорізького району, «Гостини у Валентини» у Мелітопольському районі.

Крім того, третій рік поспіль приймає гостей садиба «Українське подвір’я ХІХ століття» у Токмаку. Відпочивальників вражають справжньою кузнею, водяним млином, ставком, вітряком, стилізованої церквою, музеєм речей ХІХ сторіччя, організовують для них майстер-класи з народної вишивки, різьби по дереву, лозоплетіння, ковальства.

Перспективним напрямом зеленого туризму є рибальський туризм. Він розвивається на Азовському морі (Бердянський і Приазовський райони), Дніпрі та на багатьох інших територіях області, де є спеціально зарибнені ставки. Наприклад, у с. Салтичія Чернігівського району для рибалок створено цілий комплекс «Великий став» з автостоянкою, будиночками для проживання, зручними місцями для лову коропа, білого амура, товстолобика, сома.

Сільській туризм з відпочинком на морі, рибальством, лікуванням та екскурсіями вдало поєднують у Приазовському районі. Так, у Новокостянтинівці в садибі «Морський бриз» можна зануритися у цілюще гаряче джерело, побачити, як доять корову, випити парного молока, потім відправитись на море, порибалити, скупатися, в обід поїсти борщу та зірвати собі кавун на городі. У с. Чкалове Приазовського району відремонтовано будинок всесвітньо відомого мандрівника Федора Конюхова, туди заїжджають туристи з різних країн, навіть більше іноземців.

У Мелітопольській район на відпочинок біля річки й в самісінькому лісі їдуть до садиби «Алея троянд» у с. Мирне, або садиби «Сосновий бурштин» у с. Соснівка.

Набирає популярності на Запоріжжі й відпочинок на пасіках. Сергій Усенко, житель села Мала Токмачка, спільно з ученими Запорізького державного медичного університету провели наукові дослідження з оздоровлення на пасіці. Результат виявився позитивним: стабілізується тиск, відбувається лікування дихальних шляхів. У садибі Сергія Усенка «Медова хата» є пасіка на 270 вуликів, на ній встановлені дерев’яні будиночки для сну і лікування.

Це, звісно, не повний перелік зелених садиб, які усе частіше обирають городяни для відпочинку. Проте у Департаменті економічного розвитку і торгівлі наголошують, що  сільський зелений туризм в області серйозно працюватимуть лише за умови всебічної підтримки місцевої влади.

«Необхідно переконати представників органів місцевого самоврядування, що сільський зелений туризм реально сприяє самозайнятості населення, розвитку сільської території. Працюють зелені садиби в основному влітку, ставати приватними підприємцями і платити податки і внески круглий рік селянам немає сенсу», - зазначив генеральний директор регіонального фонду підтримки підприємництва Володимир Степаненко.

Крім того, наразі конче актуальна тема створення «Школи агротуризму» для майбутніх садибарів, тому Регіональним фондом підтримки підприємництва в області разом з ГО «Асоціація агротуризму Запорізького краю» розроблено певний соціальний проект. «Школа  агротуризму», це соціальний проект, спрямований на навчання молоді (у тому числі - міський) основам організації сільського туризму. Проект розрахований на тих, хто хоче побудувати успішний бізнес у сфері екологічно чистого сільського господарства, тваринництва та агротуризму, а також для тих, хто тільки планує стати екофермером, але не знає, з чого почати. Навчальні курси розроблені за основними професіями для діяльності  органічної екоферми, а також у сфері сільського агротуризму. Будуть надані теоретичні бізнес-знання та практичне навчання на базі Центру зеленого туризму.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області