Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

В Запорізькій області утвореніперші 6 об’єднаних територіальних громад

28 серпня 2015 - 08:48

В Запорізькій області утвореніперші 6 об’єднаних територіальних громад

Першими «ластівками» стали Преображенська сільська територіальна громада Оріхівського району, Берестівська сільська територіальна громада Бердянського району, Веселівська селищна територіальна громада Веселівського району, Комиш-Зорянська селищна територіальна громада Куйбишевського району, Смирновська сільська територіальна громада Куйбишевського району і Чапаєвська сільська територіальна громада Пологівського району.

Рішення про утворення перших шести територіальних громад і призначення перших місцевих виборів депутатів та сільських голів прийнято під час II пленарного засідання 45-ї позачергової сесії Запорізької обласної ради шостого скликання. Причому, прийнято абсолютною більшістю голосів (за винятком кількох депутатів, які утримались). Із 74-х депутатів обласної ради, зареєстрованих в сесійній залі, свої голоси «за» кожне з шести рішень віддавали 71-72 депутати.

Напередодні голосування голова Запорізької облради Віктор Межейко повідомив про певні результати реалізації реформи територіальної організації влади в області: 18 територіальних громад ініціювали процес добровільного об’єднання, 30 громад проводять громадські обговорення, в 10 громадах прийнято рішення про надання згоди на об’єднання.

- Прийняття сьогодні рішень про утворення об’єднаних територіальних громад стане важливим кроком назустріч тим громадам, які скористалися своїм правом, наданим Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Це дасть змогу громадам вже найближчим часом стати самодостатніми та спроможними, отримати суттєві матеріальні, фінансові, демографічні ресурси і в майбутньому самостійно планувати економічний розвиток  своїх територій, - сказав Віктор Межейко.

Як зазначив керівник Офісу реформ Олександр Свистун, відповідаючи на зауваження депутата Запорізької обласної ради Олександра Бабича про відсутність ухвали Кабінету міністрів проекту Перспективного плану формування територій громад Запорізької області, процес утворення територіальних громад і призначення перших місцевих виборів на їх території не суперечить закону. Адже схвалений депутатами Запорізької облради проект Перспективного плану формування територій громад Запорізької області пройшов всі узгодження на рівні Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України і отримав попередній висновок. В ньому вказано, що 18 із 69 громад, які планується утворити на території Запорізької області, потребують додаткового опрацювання. Але винесені на розгляд сьогоднішньої позачергової сесії громади до цього переліку не входять.

Говорячи про необхідність підтримати рішення громад об’єднатися, депутат Запорізької обласної ради Катерина Луценко зазначила:

- Сьогодні ми повинні дати згоду на утворення територіальних громад в районах області і призначити місцеві вибори на їх території за новою системою. Адже це – добра воля жителів Запорізького краю.

Утворення кожної з 6-ти об’єднаних територіальних громад в залі вітали оплесками.

Керівник Офісу реформ у Запорізькій області Олександр Свистун подякував запоріжцям, які першими стали на шлях реформування і переформатування відносин із центральною владою.

- За чотири місяці на території області проведена масштабна кампанія, яка сьогодні дала можливість мешканцям новоутворених громад відчути себе відповідальними за майбутнє свого села, своєї землі. А завтра, я переконаний в цьому, дасть і конкретні матеріальні та інфраструктурні вигоди, - сказав Олександр Свистун.

Нагадаємо,сьогодні Запорізька область має 299 громад різного рівня. Зокрема, 14 міських, 22 селищні та 263 сільські громади, в кожній з яких діє власний орган місцевого самоврядування.

7 липня обласна рада своїм рішенням ухвалила проект Перспективного плану формування територій громад Запорізької області, до якого увійшло 69 територіальних громад, серед яких 14 міських, 38 сільських та 17 селищних об’єднаних громад.

Обласними радами України вже прийняті рішення про утворення 78 об’єднаних територіальних громад та проведення у них перших місцевих виборів. Зокрема, Хмельницькою обласною радою утворено 23 об’єднані територіальні громади, Дніпропетровською – 10, Полтавською – 10, Чернівецькою – 10, Житомирською – 8; Одеською – 7, Волинською – 5, Київською – 2, Кіровоградською – 2; Івано-Франківською – 1.

 

Прес-центр Офісу реформ

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни