Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Єдиною сталою річчю на землі є зміни»

25 вересня 2015 - 12:53

Таким афоризмом привітав учасників семінару «Польський досвід та український шлях до децентралізації – запитання та відповіді» мер польського міста та ґміни Загуж Ернест Новак, який прибув до Запоріжжя на чолі польської делегації.

У складі делегації – експерти та працівники польських органів місцевого самоврядування усіх ланок. Вони мають багаторічний практичний досвід з децентралізації та ділитимуться ним з місцевими посадовцями, які готують і впроваджують реформу самоврядування: представниками  органів місцевої влади, громад, громадськими активістами, представниками неурядових організацій.

Семінар відбувається в рамках проекту «Децентралізація на практиці.  Польський досвід місцевого самоврядування та нові рішення в Україні», спрямованого на підвищення кваліфікації місцевих кадрів у десяти областях України.

Як зазначив заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Леонід Березинський, Запоріжжя плідно співпрацює з Польщею з питань децентралізації, місцеві посадовці вже знайомилися з досвідом реформ сусідів під час поїздки до Польщі і саме тоді запросили фахівців з децентралізації до України.

- Ми дуже вдячні за те, що ви оперативно відгукнулися на наше запрошення та готові допомогти нам подолати шлях, який вами вже пройдено. Практичний досвід – завжди найкорисніший, - підкреслив посадовець.

Його підтримав голова обласної ради Віктор Межейко, який зазначив, що Польща є для України взірцем реформ.

У свою чергу мер Загужа підкреслив, що не вважає, що Польща досягла ідеалу, проте реформи, які відбулися в його країні, були вчасними та ефективними і значно змінили якість життя. Тож експерт з практичної децентралізації закликав українців не боятися реформуватися.          

Під час семінару його учасники за допомогою польських експертів розглянуть передумови децентралізації в Україні; ознайомляться з польськими суспільно-економічними реформами, що відбулися після 1989 року, досвідом децентралізації влади Польщі та її наслідками для розвитку регіонів; обговорять вигоди реформи державного управління та витрати на неї, реформи самоврядної адміністрації та місцеві й регіональні ідентичності, управління та планування в органах місцевого самоврядування тощо.

Основна мета проекту – впровадження процесів децентралізації влади і реформи місцевого самоврядування на рівні громад, а також підготовка реформи на решті адміністративних рівнів, систематизація знань відносно місцевого самоврядування і громадської участі в ньому.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками