Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Григорій Самардак передав обласному онкодиспансеру апарат для ультразвукових досліджень

21 жовтня 2015 - 08:58

Цього року на ремонти та обладнання медичних закладів області вдалося спрямувати близько 200 млн. грн..  коштів. Майже 2 мільйони з них отримав обласний онкологічний диспансер – медзаклад, який, з урахуванням екологічних проблем Запоріжжя, на жаль, відіграє значну роль у наданні жителям області медичної допомоги.

Під час відвідання установи голова облдержадміністрації Григорій Самардак зазначив, що обласна влада наразі вивчає рівень впливу шкідливих викидів місцевих підприємств на здоров’я громадян. Зокрема, очільника області вразила кількість жінок, які хворіють на рак молочних залоз – понад 700 осіб.

- Треба дивитися в корінь проблеми,  проаналізувати, які екологічні чинники впливають на погіршення здоров'я жителів і на які саме органи і функції вони впливають. Нам дуже важливо зібрати і проаналізувати цю інформацію, - підкреслив Григорій Самардак.

Проте поки ці дані збираються і вивчаються, важливо забезпечити належний рівень діагностування й лікування.

Обласний онкодиспансер, який на момент створення – у 1944 році - був найкращим в Україні, тепер потерпає від тих самих проблем, що й більшість медзакладів країни, – не вистачає нового обладнання та коштів на ремонти старого. Зокрема, цього року вийшов із ладу гаматерапевтичний апарат для проведення контактної променевої терапії, яка у багатьох випадках є останньою надією на життя у пацієнтів із запущеними онкозахворюваннями.

Враховуючи нагальність питання,  обласна влада спрямувала на ремонт та перезарядку апарату 650 тис. грн. Апарат уже працює, очільник області переконався в цьому на власні очі.

Також Григорій Самардак передав медустанові апарат УЗД вартістю 800 тис. грн., придбаний за кошти обласного бюджету. Це сучасне обладнання забезпечує майже весь спектр медичних послуг кабінету УЗД-діагностики – від виявлення хвороб до перевірки якості лікування.

Крім того, цього року за рахунок коштів обласного бюджету вдалося підвищити енергоефективність медзакладу, а саме – замінити дерев’яні віконні блоки на сучасні металопластикові. Загальна сума видатків склала 220 тис. грн.

Григорій Самардак запевнив, що цим кроки влади по підвищенню енергоефективності медустанов не вичерпуються.

- Завдання, яке ми ставимо - зменшення тарифів, у першу чергу на опалення, завдяки переходу на альтернативні види палива. У нас є для цього ресурси. Є сировина для пелетів, є обладнання, на якому вони виготовляються. Якщо ми зможемо розв’язати цю проблему, нам вдасться знизити вартість опалення в 2-3 рази. Вивільнені кошти можна буде спрямувати на вирішення інших завдань. У тому числі на подальше покращення сфери охорони здоров'я, - підкреслив керівник області.

Григорій Самардак також зазначив, що наразі обласна влада працює над формуванням бюджету на 2016 рік, де обов’язково будуть враховані потреби медичної галузі, у тому числі й онкодиспансеру. Крім того, на вирішення нагальних проблем галузі залучаються міжнародні кошти. Зокрема, область розраховує на участь у програмі Європейського Інвестиційного банку, який виділяє областям з найбільшою кількістю переселенців 200 млн. євро. Частину цих коштів може отримати і Запоріжжя.

- Для цього нам дуже потрібно закінчити формування всіх вертикалей влади, адже міжнародні інвестори теж хочуть розуміти, з ким спілкуватися та узгоджувати питання, - пояснив очільник області.

Як раніше зазначив Григорій Самардак, значні кошти цього року вдалося спрямувати на охорону здоров’я завдяки бюджетній децентралізації, що відбувається в Україні, та ефективному управлінню фінансами на рівні області.  

 

Довідково:

У  КУ «Запорізький обласний клінічний онкологічний диспансер» надається високоспеціалізована медична допомога хворим з онкологічними захворюваннями, в тому числі – хірургічна, хіміотерапевтична та радіологічна. Такі можливості є лише у двох закладів області, крім Запорізького онкодиспансеру - ще в Мелітопольському. 

До структури медустанови входять стаціонарне відділення на 305 ліжок, зокрема, відділення патології молочної залози - на 45 ліжок, відділення пухлин голови та шиї  - на  25 ліжок; гінекологічне - на 45 ліжок; відділення загальної онкології - на 30 ліжок; абдомінальне - на 60 ліжок; урологічне  - на 30 ліжок; торакальне – на 30 ліжок; радіологічне -  на 40 ліжок. Крім того, є поліклініка потужністю 130 відвідувань за зміну з 20 ліжками пансіонату, блок дистанційної гама-терапії та рентгенологічне відділення.

У 2014 році кількість зареєстрованих хворих в області на онкопаталогію становила 7158 осіб ( у 2013 – 7364). Було прийнято хворих  60713 осіб  (2013 – 67139). У стаціонарі щороку отримують спеціальне лікування понад 6150 хворих, оперативних втручань проведено 2180.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна