Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Григорій Самардак: «Ми активно співпрацюємо із закордонними партнерами, аби взяти від них найкращий досвід у проведенні реформ»

29 жовтня 2015 - 12:07

Голова облдержадміністрації Григорій Самардак провів зустріч з  делегацією Міністерства закордонних справ Республіки Польща та генеральним консулом Республіки Польща у Харкові Станіславом Лукасіком.

Під час зустрічі сторони обговорили питання продовження співпраці. Так, за словами заступника міністра закордонних справ Польщі Конрада Павліка, нині їхня країна веде з нашим регіоном активну роботу щодо допомоги вимушеним переселенцям із зони АТО. Одним із найбільш визначних проектів стали понад 360 тонн  німецько-польського гуманітарного вантажу, що забезпечили життєво необхідними продуктами понад 11 тисяч постраждалих від конфлікту на Донбасі. Наразі, польські волонтери розуміють зміну потреб вимушених переселенців, тож робитимуть акцент на вимогах сучасності.

-  Сьогодні розробляється кілька масштабних проектів з надання допомоги вимушеним переселенцям. Наприклад, один з них охопить одразу близько 4 тисяч переселенців. Він включає в себе фінансову допомогу на оренду помешкань, придбання харчування та ліків. Не зважаючи, що ситуація певною мірою стабілізувалася, наша співпраця триватиме і надалі. Тим паче, що наближається зима і потреби переселенців змінюються. Тож ми будемо працювати відповідно до вимог часу, - підкреслив  заступник міністра закордонних справ Польщі Конрад Павлік.

Також учасники зустрічі обговорили питання проведення реформи децентралізації в Україні та на Запорізькій землі. Так, за словами польських партнерів, нині Україна увійшла до десятки країн, що в пріоритеті надання допомоги від їхньої держави. Причому співпраця вестиметься не тільки на центральному рівні, а і з регіонами. В першу чергу, для налагодження більш ефективного порозуміння представники делегації порадили виходити на міста-побратими. На думку Григорія Самардака, така взаємодія буде дуже актуальною для обміну досвідом при проведенні децентралізації влади чи інших реформ.

-  Польща була і лишається нашим надійним партнером. Дві делегації від Запорізької області відвідали Польщу, де пройшли навчання стосовно проведення реформ, які сьогодні тривають в нашій країні. В першу чергу йдеться про децентралізацію влади. В нашому регіоні в дуже стислі терміни виконано чимало роботи зі створення громад. Нині Постановою Кабінету Міністрів України затверджено створення 58 спроможних громад. Шість з них вже реально існують. Для розвитку нових громад, в нашому регіоні започатковано асоціацію органів місцевого самоврядування «Запорізький регіональний центр розвитку спроможних територіальних громад». Його основна мета - надавати юридичну підтримку, навчання та допомогу в перших кроках роботи громад, а також консультації з міжнародної співпраці, супровід інвестиційних проектів і міжнародної технічної допомоги. Ми активно співпрацюємо з нашими закордонними партнерами, аби взяти від них найкращий досвід у проведенні реформ, - підкреслив голова облдержадміністрації Григорій Самардак.



Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни