Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Сільські громади області мають високий потенціал самоорганізації

12 листопада 2015 - 14:26

Сільські громади області мають високий потенціал самоорганізації

У Запорізькому національному університеті відбулася презентація результатів соціологічного дослідження місцевого розвитку в Запорізькій області, яке провів Центр незалежних соціологічних досліджень ЗНУ на замовлення Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

У ході соціологічного дослідження опитано 1408 осіб у 28 громадах області, причому як у тих, що брали участь у Проекті, так і ні. Респондентам запропонували відповісти на запитання, які стосуються аспектів участі громади  у розв’язанні  проблем та розвитку своєї території. Одну з таких можливостей надає Проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», за допомогою якого сільські громади реалізують мікропроекти на умовах співфінансування. Опитування показало, що переважна більшість членів громад, які не є учасниками проекту, зацікавлені в участі у ньому (75%) та готові брати участь у співфінансуванні (68%).  Це свідчить, що громади готові брати відповідальність за розвиток своїх територій, більше розраховують на власні сили і мають високий потенціал самоорганізації. Але при цьому успішність чітко пов’язують з допомогою місцевої влади та бізнесу. Так, лише 9% вважають, що жителі села здатні вирішувати проблемні питання без допомоги влади/фермерів.  Прикметно, що провідну роль у розвитку села респонденти відводять сільському голові (56% - у громадах-учасниках проекту, 49% - не учасники), тоді як районній владі - суттєво менше (8% і 15% відповідно).

Оптимізм вселяють і дані, отримані на питання, напряму не пов’язані з темою опитування. Так, на запитання «Наскільки ви задоволені тим, як складається ваше життя?»,   респонденти відповіли таким чином: абсолютно не задоволений  - 18,5%, скоріше не задоволений – 25%, скоріше задоволений – 38,5%, повністю задоволений – 16%.  Відповіді на запитання «Від кого або від чого першочергово залежить те, як складається ваше життя?» розподілилися так: в основному від мене – 31,5%, більшою мірою від мене, але й від  зовнішніх обставин – 35%, більшою мірою від зовнішніх обставин – 16%, переважно від зовнішніх обставин – 19%.

На підставі цих даних фахівці дійшли висновку, що відчуття «щастя» сільських жителів області має нематеріальний характер, що у поєднанні з орієнтацією на себе в організації свого життя служить основою для розвитку самоорганізаційного потенціалу громад. Позитивне забарвлення емоційного фону є відображенням культурно обумовлених практик психологічного захисту від дії нестабільних зовнішніх чинників.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»

Спорт, патріотизм та ментальне здоров'я: в День вишиванки школярі навчались опановувати власні емоції

В Запоріжжі створили вишиванку-оберіг, яка стане талісманом для воїнів на передовій

Запорізький край відзначає день вишиванки

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни