Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Дніпропетровці діляться досвідом роботи з вимушеними переселенцями

24 листопада 2015 - 13:00

Дніпропетровці діляться досвідом роботи з вимушеними переселенцями

За ініціативи радника Міністерства соціальної політики України Галини Корнієнко в облдержадміністрації відбулася презентація всеукраїнського благодійного фонду «Горєніє», який реалізує програму надання соціальної підтримки громадянам, які переселяються до Дніпропетровської області з тимчасово окупованих територій та районів проведення АТО. 

Дніпропетровська область, як і Запорізька, одними з перших зустрілися з викликами, пов’язаними з масовим напливом вимушених переселенців із Донецької та Луганської областей. За словами представника фонду Дениса Величка, при відсутності законодавчої бази постала необхідність розробити систематизований підхід для забезпечення їх нагальних потреб.

- Головна проблема – фінансування. Оскільки в бюджеті кошти на це не були передбачені, ми орієнтувалися на отримання допомоги від міжнародних неурядових та гуманітарних організацій. Провели зустрічі з їхніми представниками і від усіх отримали чіткий месидж: системне надання допомоги можливе тільки за наявності політичної волі і  дієвої підтримки органів влади, - розповів Денис Величко.

Дніпропетровська обласна рада пішла назустріч і ухвалила Обласну програму надання соціальної підтримки громадянам, які переселяються до Дніпропетровської області з тимчасово окупованих територій та районів проведення АТО, на 2014 – 2016 роки, взявши на себе роль координатора та контролера за її виконанням.

Посадовець зазначив, що це послужило позитивним сигналом для донорів, які навіть самі почали пропонувати допомогу. Тепер фонд співпрацює з такими потужними організаціями як Управління Верховного комісара з питань біженців ООН, USAID, міжнародним фондом «Відродження» тощо.

У свою чергу, директор Департаменту соціального захисту населення  облдержадміністрації Ігор Мещан поінформував про організацію роботи з підтримки вимушено переміщених осіб у Запорізькій області. Їм надається вся необхідна соціальна допомога. Але позиція Запорізької ради попереднього скликання полягала в тому, щоб не приймати окрему програму. Тому заходи соціального захисту і вимушених переселенців, і учасників АТО було закладено в уже існуючу програму «Назустріч людям». Посадовець зазначив, що новому складу облради пропонуватимуть ухвалити окрему програму з цього питання.

Крім цього, за підсумками зустрічі дніпропетровські та запорізькі фахівці домовилися спільно звернутися до органів центральної влади з пропозицією виробити механізм надання регіонам субвенцій з урахуванням у складі їх  населення вимушених переселенців.

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області