Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

Новообраний голова Запорізької облради Григорій Самардак назвав децентралізацію головним пріоритетом в роботі

16 грудня 2015 - 16:55

Новообраний голова Запорізької облради Григорій Самардак назвав децентралізацію головним пріоритетом в роботі

Запорізька область і надалі триматиме курс на децентралізацію. Такої впевненості додав Григорій Самардак, обраний напередодні головою Запорізької обласної ради.

Під час першого в новому статусі брифінгу Григорій Самардак, зокрема, сказав:

-Перед нами стоять такі першочергові завдання: створення робочих місць, залучення інвестицій, реформування влади, проведення змін в адміністративно-територіальному устрої і створення громад, які завтра будуть здатні себе розвивати, здатні утримувати людей, які живуть на їх територіях.

За словами голови облради, робити це потрібно в контексті розуміння досвіду тих країн, які вже провели подібне реформування.

- Тому ми вивчаємо і досвід Польщі, і досвід Німеччини, і досвід інших країн. Ми вже запланували поїздку в землі Саксонії - Анхальт. Це земля, яка в 90-х роках минулого сторіччя мала схожі з нинішнім Запоріжжям показники. І німці змогли знайти шляхи виходу з багатьох проблемних ситуацій. Вони змогли реформувати систему охорони здоров'я, яка також була перевантажена витратами з бюджету. Вони змогли змінити старі та побудувати нові принципи управління, вони змогли перезапустити систему освіти. І ми повинні не тільки вивчити ці приклади, але і застосувати їх на території Запорізької області, - підкреслив голова облради.

Для реалізації цих завдань Запорізька область вже має напрацювання по залученню інвестицій в енергозберігаючі проекти, в проекти з реформування інфраструктури та поліпшення якості послуг з пасажирських перевезень. Крім того, обласна влада розраховує не тільки на бюджетні надходження, а й налагоджує співробітництво з іноземними банками і міжурядовими організаціями.

 

Прес-центр Офісу реформ

Офіси реформ створені і діють на виконання Меморандумів між Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Асоціацією міст України

- в рамках Проекту USAID ДІАЛОГ про узгодження мети діяльності щодо підтримки процесу об’єднання територіальних громад;

- в рамках спільного проекту з Норвезькою асоціацією місцевих і регіональних влад «Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні», що фінансується МЗС Норвегії, про узгодження мети діяльності щодо забезпечення належної якості публічних послуг в об’єднаних територіальних громадах;

- та Радою Європи в рамках Програми РЄ «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» про об'єднання зусиль для реалізації реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади, формування спроможних громад.

Читайте також

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону