Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжців запрошує «Добрий світ натюрморту»

25 грудня 2015 - 14:40

Запоріжців запрошує «Добрий світ натюрморту»

У Запорізькому обласному художньому музеї з нагоди новорічних та різдвяних свят відкрилася виставка з фондів музею «Добрий світ натюрморту».

В експозиції представлено понад 150 творів запорізьких, українських художників та митців з близького зарубіжжя.

Світ речей у натюрмортах розкриває ознаки життя суспільства в певні історичні епохи, документально фіксує події, відображає риси характеру людини, а також несе з собою естетичну насолоду від спілкування із зображеними речами, які й самі є витворами мистецтва.

Починаючи з XVII ст., коли натюрморт став самостійним жанром, з'явилися різні його типи. З усіма ними можна ознайомитися на  виставці.

У представлених натюрмортах художники пропонують помилуватися красою плодів, квітів, їх кольоровим багатством, своєрідністю і різноманітністю форм, фактур, матеріальністю зображення. Твори Барсамова М.С. «Персики» (1971), «Троянди» (1969), Шовкуненка О.О. «Троянди» (1972), Якушенка О.М. «Квіти» (1975), Яблонської Т.Н. «Чорнобривці» (1983) та інші розкривають високий художній смак митців, оптимістичне сприйняття предметного світу.

Натюрморти Аполлонова О.І. «Літній букет» (2006), Глущенка М.П. «Українські квіти» (1971), Демця М.І. «Соняшники» (2012), Киргеєвої О.І. «Польові квіти» (1985) вирізняються особливою кольоровою гамою: одні з них вражають декоративним колоритом, інші  вишуканою витонченістю.

У натюрмортах Піменова Ю.І. «Гра» (1962), Гладишевої Г.І. «Повернувся» (1940-і) відчувається скрупульозно вивірена композиція, якою досягається природність і життєвою достовірність. У деяких художників натюрморт поєднується з іншими жанрами (Попов І.О. «Дзеркало в майстерні», Луценко В.М. «Золота осінь» (1992), Веселовський Л.М. «Інтер'єр кухні колгоспника»,     Пушкаш  Л.Л. «Ранок. Марічка заглядає у вікно» (1968).

Виставка діятиме протягом січня 2016 року.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області