Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці попрощалися з видатним земляком Леонідом Жаботинським

16 січня 2016 - 12:25

Два дні тому, 14 січня, перестало битися серце великого запоріжця, дворазового  олімпійського чемпіона з важкої атлетики Леоніда Жаботинського. Сьогодні відбулася громадянська панахида в спеціалізованій дитячо-юнацькій школи олімпійського резерву з важкої атлетики «Спартак», що носить ім'я видатного спортсмена. Попрощатися з Леонідом Жаботинським прийшли сотні запоріжців. Від імені обласної влади співчуття рідним і близьким висловив заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін.

- Леонід Жаботинський був не тільки видатним спортсменом. Це людина, яка всім своїм життям доводила, що необхідно ставити перед собою високу мету та досягати ії. Думаю, що життя Леоніда Івановича є напуттям для нас, особливо для нашої молоді, яка теж повинна ставити перед собою високі цілі. Адже найголовніше в житті - все робити для того, аби людям у нашій країні жилося добре і щоб вони постійно відчували підтримку. Дуже боляче, що такі люди йдуть у такий важкий для країни час. Однак, переконаний, що життєвий шлях Леоніда Жаботинського буде прикладом для всіх нас. Сподіваюся, що в Запоріжжі відбудеться цього року  юнацький чемпіонат Європи з важкої атлетики і ми присвятимо ці змагання Леоніду Жаботинському. Запорізька земля осиротіла на ще одну велику людину. Світла йому пам'ять, - заявив Едуард Гугнін.

Після громадянської панахиди, відбулося заупокійне богослужіння у Свято-Покровському архієрейському соборі. Поховали Леоніда Жаботинського на Першотравневому цвинтарі.

 

Довідково:

 

Жаботинський Леонід Іванович народився 28 січня 1938 року в селищі Успенка Краснопольського району Сумської області. У 1947 році родина переїхала до м. Харкова. А у  1960 році приїздить до м. Запоріжжя. У 1961 році одружився. Мав двох синів,  двох онучок і онука. Леонід Іванович

Жаботинський – легендарний важкоатлет, Заслужений майстер спорту з важкої атлетики, дворазовий Олімпійський чемпіон 1964 і 1968 років, чемпіон світу 1964-66, 1968 р.р., бронзовий призер 1963 року, рекордсмен світу періоду 1963-70 р.р., чемпіон Європи 1966 і 1968 р.р., чемпіон СРСР 1964-65, 1967, 1969 р.р., срібний призер 1961-63 р.р., чемпіон України 1961-63 р.р., срібний призер 1958-59 р.р., бронзовий призер 1957 р., прапороносець команди Радянського Союзу на відкритті і закритті ХІХ Олімпійських ігор (Мехіко, 1968 р.), на закритті ХVІІІ (Токіо, 1964 р.).

Леонід Жаботинський установив 19 світових рекордів, 20 рекордів СРСР та 58 рекордів України.

Закінчив Харківський педагогічний інститут, Одеське військове артилерійське училище, аспірантуру Київського інституту фізичної культури,   кандидат педагогічних наук, професор.

Почесний громадянин двох міст – Суеца (Єгипет) і Запоріжжя.

Нагороджений двома орденами Трудового Червоного Прапора, орденом України «За заслуги» ІІІ ступеня.  У 2004 році нагороджений орденом Петра Великого.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни