Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Володимир Тоцький: «Будівництво в області нового житла є одним із основних антикризових факторів»

16 січня 2016 - 13:17

Під головуванням заступника голови ОДА (стажування) Володимира Тоцького відбулася нарада з питань активізації житлового будівництва на території області. Участь у заході взяли керівники Департаменту ЖКГ та будівництва ОДА, а також представники районів області та компаній-забудовників. Головна мета наради - виявити проблемні питання та обговорити пропозиції щодо збільшення числа нових помешкань у регіоні.

Володимир Тоцький повідомив, що за оцінкою Кабінету Міністрів України в минулому році Запорізька область посіла 22 місце в державі за темпом збільшення прийняття в експлуатацію житла по Україні. Загалом у 2015 було прийнято в експлуатацію лише 53,2 тисячі квадратних метрів по всій області.

За словами заступника директора Департаменту ЖКГ та будівництва ОДА Віталія Литвиненка, площа зданого в експлуатацію житла порівняно з відповідним періодом попереднього року зменшилась на 30,7%. Значне зменшення спостерігається у таких містах та районах: Бердянськ – на 75,2%; Вільнянський район – на 74,1%;  Пологівський район – на 71,3%. У місті Енергодар, Великобілозерському, Веселівському, Куйбишевському, Михайлівському, Приморському, Розівському та Токмацькому районах не прийнято в експлуатацію жодного квадратного метра. В той же час зафіксовано зростання обсягів прийнятого в експлуатацію житла в м. Мелітополь, Приазовському, Оріхівському, Новомиколаївському та Чернігівському районах. Переважну частину загального обсягу (68,2%) житла прийнято в експлуатацію в одноквартирних будинках, 31,5% – у будинках із двома та більше квартирами та 0,3% – у гуртожитках.

Власне з боку влади основними напрямами державної підтримки будівництва житла є реалізація програм «Доступне житло», «Здешевлення вартості іпотечних кредитів», а також обласна цільова програма «Сільське подвір'я» та програма пільгового молодіжного житлового кредитування. Наприклад, у рамках програми «Молодій запорізькій родині - доступне житло» за підсумками року область посіла 5 місце по Україні за обсягом освоєних коштів.

У свою чергу, представники компаній-забудовників назвали  головні фактори, що впливають на відсутність будівельних майданчиків. Серед них: підвищення ціни на будівельні матеріали, відсутність вигідного кредитування як для покупців, так і для будівельників, неурегульованість земельних та законодавчих питань, а також проблеми при отриманні узгоджень з мережами енерго-, газо- та водопостачання.

Володимир Тоцький запевнив присутніх у тому, що найближчим часом ретельно вивчить всі ці питання на місцях.

- Для з’ясування  реальних проблем бізнесу та влади всі заступники голови облдержадміністрації будуть щотижня виїжджати на території і проводити там не кабінетні зустрічі, а реально знайомитись з проблематикою районів. Аби вирішити проблему зведення нового житла для запоріжців, у першу чергу ми маємо налагодити систему взаємодії між усіма рівнями влади та підпорядкованими їм структурами. Адже будівництво нового житла є одним із основних антикризових факторів. Адже не тільки впливає на рівень життя населення, а й допомагає створити нові робочі місця,  збільшити надходження до бюджетів за рахунок податків, - наголосив Володимир Тоцький.



Управління у справах преси та інформації

Читайте також

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни

Іван Федоров про російську пропаганду на ТОТ