Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Область залишається серед лідерів за обсягами реалізованої промислової продукції

19 січня 2016 - 09:18

Область залишається серед лідерів за обсягами реалізованої промислової продукції

Департаментом економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації підбито підсумки соціально-економічного розвитку області в 2015 році, який, як і в цілому  України, відбувався під впливом складних і неоднозначних зовнішніх і внутрішніх процесів.

Так, обсяг реалізованої промислової продукції за січень-листопад 2015 року склав 118,9 млрд. грн. або 8,8 % загального обсягу по Україні - це 3 місце серед регіонів.

Підприємствами області за цей період вироблено 29,4 % всієї електроенергії в країні, 74,0 % високовольтної апаратури, сталі – 37,7 %, чавуну – 17,4 %, прокату чорних металів – 29,0 %.

Проте зберігається тенденція скорочення обсягів промислового виробництва, за  січень-листопад 2015 року – на 5,0 % (по Україні – на 14,4 %). За цим показником область посіла 10 місце серед регіонів.

Це обумовлено зменшенням виробництва у переробній промисловості на 7,6 %, частка якої у загальному обсязі  реалізованої промислової продукції області складає   71,8 %.  Падіння зафіксовано у: металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин і устаткування – на 2,7 %, у т.ч. через зменшення об’ємів виробництва на ПАТ «Запоріжсталь», ПАТ «Дніпроспецсталь», ПАТ «Запорізький завод феросплавів» та ряді інших підприємств металургійного комплексу.

У машинобудуванні, крім ремонту і монтажу машин і устаткування, скорочення  склало  8,2 %, що насамперед обумовлено ситуацією на ПАТ «Запорізький автомобілебудівний завод» (легкових автомобілів – на 72,2 % менше, вантажних – на 75,9 %), ПАТ «Запоріжтрансформатор» (на 13,0 %), а також на інших підприємствах галузі.

Виробництво коксу та продуктів нафтопереробки зменшилося на 28,2 %, в основному  за рахунок  провідного підприємства галузі –  ПАТ «Запорожкокс».

Втратило позиції виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів  на 5,3 %, головним чином через скорочення виробництва на провідному підприємстві галузі – ПАТ «Карлсберг Україна».

Загальні причини зниження обсягів виробництва є  актуальними для більшості галузей промисловості: переорієнтація на інші ринки збуту, відсутність замовлень на внутрішньому ринку, високі тарифи на енергоресурси та залізничні перевезення, високі відсоткові ставки на кредитні ресурси.

Разом з тим, за підсумками січня-листопада 2015 року серед галузей  промисловості зростання відбулося  в добувній  промисловості   і   розробленні    кар’єрів –   на 0,6 %, постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – на 0,9 %, текстильному виробництві, виробництві одягу та шкіри –   на 14,3 %.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни