Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Керівникам територій доручено привести тарифи до економічно обґрунтованого рівня

12 лютого 2016 - 13:36

Шляхи стабілізації роботи підприємств житлово-комунального господарства обговорили фахівці під час наради, яка відбулася під керівництвом заступника голови облдержадміністрації (стажування) Володимира Тоцького.

Зокрема, мова йшла про невідповідність установлених  тарифів  економічно обґрунтованому рівню. За словами директора Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації Петра Чуктурова, основною причиною збільшення заборгованості за спожиту електроенергію є низький рівень покриття тарифами фактичної собівартості.

Так, за 2015 рік середній тариф на послуги водопостачання  для населення по області склав 8,01 грн./куб.м води (рівень покриття становив 80,3 %). При цьому по окремих територіях тарифи відрізняться в рази: мінімальний тариф у  м. Енергодарі становить 1,7 грн. за 1 куб. м. води, максимальний – 17,26 грн. за 1 куб. м.  у Веселівському районі.

На послуги водовідведення середній тариф склався 9,20 грн./куб.м стоків (рівень відшкодування – 73,7 %). Знову ж таки, мінімальний  у м. Енергодарі – 3,11 грн. за 1 куб. м. стоків, максимальний – 17,03 грн. за 1 куб. м. у Веселівському районі.

З результатів моніторингу випливає, що економічно обгрунтований тариф на послуги водопостачання і водовідведення за станом на 01.02.2016 встановлено тільки в м. Запоріжжі. На підприємствах решти населених пунктів тарифи не приведені до економічно обґрунтованого рівня.

Стосовно тарифів на теплопостачання внаслідок їх перегляду в 2015 році середній тариф для житлових будинків з приладами обліку теплової енергії склав 492,4 грн./Гкал (рівень покриття собівартості -  83,8 %). Мінімальний тариф становить 182,17 грн./Гкал у м. Енергодар, максимальний – 896,04 грн./Гкал у Вільнянському районі.

Для мешканців будинків без приладів обліку середній тариф установлено 14,86 грн. за 1 кв. м. опалювальної площі (мінімальний – 2,46 грн./кв.м. у м. Енергодарі, максимальний – 59,39 грн./кв.м. у Приморському районі.

Економічно обгрунтовані тарифи на послуги теплопостачання  на 01.02.2016 діють у містах Запоріжжя, Бердянськ, Мелітополь і Токмак. На підприємствах решти населених пунктів тарифі не відповідають економіно  обгрунтованому рівню.

Такий стан призводить до незадовільного фінансово-економічного результату діяльності підприємств галузі, утворенню різниці в тарифах і кредиторської заборгованості, в першу чергу за спожиті енергоносії.

Так, заборгованість за спожиту електроенергію становить 97,8 млн. грн.. (хоча і зменшилася зі  101,9 млн. грн.); загальна заборгованість теплопостачальних підприємств за газ зросла з 541,6 млн. грн. (на 31.12.2014) до 671,3 млн. грн. (на 31.12.2015).

Проаналізувавши всі фактори, які негативно впливають на стан житлово-комунального господарства області, ухвалено рішення доручити головам  райдержадміністрацій спільно з керівниками підпорядкованих підприємств проводити роботу щодо приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня; вживати заходів щодо недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах житлово-комунальної галузі. Крім цього, Бердянському міському голові рекомендовано винести питання надання фінансової підтримки КП «Бердянськводоканал» для розрахунків із КП «Облводоканал»  на найближчу сесію Бердянської міської ради.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області