Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі аграрії готуються до сівби

22 лютого 2016 - 15:22

Запорізькі аграрії  готуються до сівби

Під час апаратної наради з керівниками структурних підрозділів ОДА, що пройшла під керівництвом в.о. голови облдержадміністрації Костянтина Бриля, розглянуто стан підготовки до весняно-польових робіт у регіоні.

За словами директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА Андрія Ревуцького, нині на території області спостерігається аномально тепла погода, що обумовлено винесенням теплого повітря з південного заходу. За 20 днів лютого середня температура повітря була на 4-6° вищою за норму. Мінімальна температура повітря знижувалася до 3-7° морозу, а максимальна - підвищувалася до 10-16° тепла.

На більшій частині території області на посівах озимих культур відновилася вегетація зі зміною у фазовому розвитку рослин. Із 563 тис. га озимих культур, посіяних на зерно, сходи зійшли на 514 тис. га або 91%. Проте більшість озимих зернових на цей час перебувають у слабкому і розрідженому стані.

Посадовець зазначив, що з настанням стійкого тепла сільгоспвиробники приступлять до сівби ранніх зернових.  Насіннєвим матеріалом ярих зернових і зернобобових культур область забезпечена на 137% від потреби, з яких кондиційним насінням високих репродукцій - на 136%.

Для проведення комплексу весняно-польових робіт аграріям необхідно 4 мільярди 700 мільйонів гривень. Нині дефіцит коштів становить 600 мільйонів гривень і буде заповнений за рахунок банківських кредитів. Крім того, вже відремонтовано 97% тракторів і сільськогосподарських машин. Закуплено 60% від необхідного дизпалива та бензину. Накопичено 25,6 тисячі тонн мінеральних добрив у діючій речовині або 66% від потреби. Проти мишоподібних гризунів проведено захисні заходи на площі 31,2 тис. га озимих культур. Також розпочато їх підживлення.

У свою чергу Костянтин Бриль підкреслив, що найважливішими для запорізьких аграріїв із року в рік залишаються питання земельної власності.

- У цьому році влада області докладе всіх зусиль для виведення з тіні всіх нелегалів сільгоспвиробництва. Саме для цього і планується проведення заходу «Врожай – 2016». При обласній раді вже створено спеціальну комісію. Найближчим часом такі ж почнуть працювати і в районних радах на місцях. У першу чергу вони звертатимуть увагу на питання затримки з виділенням землі з вини Держгеокадастру. Це дозволить усім фермерам працювати на законних підставах та сплачувати податки, тим самим розвиваючи наш регіон, - підкреслив в.о. голови облдержадміністрації Костянтин Бриль.



Управління у справах преси та інформації

Читайте також

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя