Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі волонтери та податківці шукають можливості співпраці

12 березня 2016 - 11:38

У прес-центрі управління Державної фіскальної служби України в Запорізькій області відбулося засідання «круглого столу» щодо податкової звітності волонтерських організацій та благодійних фондів. Ініціатором зустрічі стало керівництво обласної виконавчої влади, адже останнім часом від активістів надходить чимало скарг на зростання тиску контролюючих органів на добровільних помічників військових та вимушених переселенців.

Волонтер Василь Мезенцов говорив про облік товарно-матеріальних цінностей, які передаються біженцям та жителям Донбасу. У «сірій» зоні на лінії розмежування між Українською армією та терористами люди бояться представлятися, відмовляються розписуватися за отримані продукти, теплий одяг, засоби гігієни.  Чимало питань виникає при передачі у позичку військовим частинам відремонтованих автомобілів. За словами юриста Наталі Доценко, складно визначати  середньоринкову вартість швейцарських вітамінів, американських польових наборів для анестезії, іншої гуманітарної допомоги, що не має вітчизняних аналогів. Окрім цього, йшлося про звітність за транспортні витрати, нормативні нюанси у визначенні благодійної та гуманітарної допомоги.

З громадськими активістами у тонкощах податкового законодавства розбирався заступник начальника ДФС області Руслан Гришко та фахівці-податківці. За словами посадовця, головна вимога Закону України «Про бухгалтерський облік», це – реальний кінцевий споживач товарів та послуг. Донори та державні установи мають розуміти, як працює волонтерська організація, кому конкретно допомагає, на які цілі витрачає кошти з банківського рахунку. Разом з цим не треба доходити до абсурду та брати розписку із кожної родини, що отримала солодкі подарунки або іграшки. Достатньо фото- та відеофіксації благодійної акції, а також запрошення представників місцевої влади. Адже за законом, місцеві ради мають всіляко сприяти соціальній підтримці малозабезпечених та біженців.

Підбиваючи підсумки, радник голови облдержадміністрації Михайло Сушко запропонував волонтерам узагальнити всі проблемні питання та направити їх податківцям для отримання детальних роз’яснень. За словами посадовця, ефективним інструментом співпраці стане громадська рада при обласній фіскальній службі. Також найближчим часом планується провести зустріч із представниками митної служби, спільно виробити механізми прискорення проходження гуманітарних вантажів та боротьби із псевдо-волонтерами.



Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги