Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада вирішує критичну ситуацію з очисними спорудами та колектором у Мелітополі

7 квітня 2016 - 10:43

Заступник голови облдержадміністрації (стажування) Володимир Тоцький  та директор Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації Петро Чуктуров з робочою поїздкою відвідали м. Мелітополь, де з керівниками міста обговорили можливості виділення додаткового фінансування для вирішення гострих питань. Зокрема,  йшлося про реконструкцію об'єктів, на які були виділені кошти на минулій сесії обласної ради.

Зокрема, вперше за останні десятиліття місто отримало 9 млн. грн. з обласного бюджету для розвитку інфраструктурних проектів. Так, депутати підтримали проект з перекладання колектора по вул. Горького, на  капітальний ремонт якого  виділено 4,3 млн. грн. Також  виділено 4,7 млн. грн. на ремонт ділянки дороги по вул. Ломоносова (північний в'їзд у місто).

Посадовці облдержадміністрації також ознайомилися зі станом каналізаційного колектора по вул. Горького. Колектор забезпечує водовідведення понад 8 тис. жителів, установ освіти, культури та охорони здоров'я. На сьогодні його критичний технічний стан загрожує життєдіяльності міста. За останні п’ять  років спостерігається невтішна динаміка аварійних ситуацій, адже колектор побудований і  експлуатується протягом 1976-1980 років. У результаті газової корозії стінки труб колектора практично зруйновані. Крім того, асфальтове покриття ділянки вулиці, по якій прокладено коллектор, знаходиться у вкрай незадовільному стані і потребує проведення капітального ремонту. Але без перекладання колектора проведення асфальтування вулиці є недоцільним. Додатково необхідно вирішити питання водовідведення. Згідно з проектом при капітальному ремонті каналізаційного колектора замість керамічних та залізобетонних труб необхідно прокладати труби з полівінілхлориду, які мають високу антикорозійну стійкість до агресивного хімічного впливу і здатні зберігати свою функціональність протягом 50-ти років.
Виїздна нарада продовжилася вивченням ситуації, що склалася на центральних очисних спорудах КП "Водоканал". Очисні споруди стічних вод введені в експлуатацію в 1983 році. Очищені стічні води потрапляють у р. Молочну, яка відноситься до господарсько-побутової категорії водокористування, і далі - в Молочний лиман. У зв'язку з тим, що обладнання повністю виробило свій ресурс, існує загроза порушення технологічного процесу і, як наслідок, неможливість очищення стічних вод до параметрів гранично допустимої концентрації для викиду у водойми. Порушення в роботі очисних споруд можуть призвести до виникнення екологічної катастрофи на території Мелітополя, Мелітопольського району та у південній частині Запорізької області в цілому. На сьогодні споруди працюють на резервному обладнанні, та в разі навіть незначної поломки ремонт займе тривалий час. Тому вирішення цього питання не терпить зволікань. Реалізація проекту реконструкції центральних очисних споруд дозволить виключити вплив забруднення на навколишнє середовище. Виконана в проекті реконструкція двосекційного преаератора, первинного відстійника № 2 та секції № 2 аеротенку очисних споруд каналізації дозволить забезпечити необхідний технологічний режим роботи станції очищення та поліпшить якісні показники очищених стічних вод і, як наслідок, екологічну обстановку території.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни

Іван Федоров про російську пропаганду на ТОТ

З травня розпочинається подання заявок на отримання субсидій на землю для аграріїв з постраждалих регіонів

Олександр Педан зустрівся з запорізькими школярами на «НеЛекціях 2.0»

Юні мешканці Запорізької області відправились в «Артек» на оздоровлення

Запоріжці отримали від благодійників набори засобів гігієни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області