Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

До кінця квітня функції реєстрації перейдуть органам місцевого самоврядування

8 квітня 2016 - 12:00

Під керівництвом заступника голови – керівника апарату облдержадміністрації (стажування) Зінаїди Бойко відбулася обласна селекторна нарада з питання внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг. Участь у заході також взяли директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Елла Слепян, начальник управління Державної міграційної служби України в Запорізькій області Олександр Харіна та начальник Головного територіального управління юстиції в Запорізькій області Андрій Данов.

Як повідомила Зінаїда Бойко, з 29 грудня 2015 року, за винятком окремих положень, які почали діяти з 4 квітня цього року, набрав чинності Закон України №288, що передбачає делегування органам місцевого самоврядування повноважень щодо реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання фізичних осіб в Україні. Зважаючи, що концепція державної політики держави в міграційній сфері передбачає відповідність цих процесів європейським стандартам,  у першу чергу мають бути дотримані права і законні інтереси громадян, максимальна доступність, підвищення якості та скорочення термінів надання відповідних адміністративних послуг для суб'єктів звернень. Крім того, питання реєстрації місця проживання тісно пов'язані з питаннями громадянства, а відповідно і видачі документів, що засвідчують особу та її громадянство.

- Для спрощення підготовчої роботи в міста і райони області нами були направлені методичні рекомендації та детальні покрокові інструкції щодо створення та організації роботи органів, які відтепер будуть займатися реєстрацією та зняттям з реєстрації місця проживання фізичних осіб, - зазначила  Зінаїда Бойко.

Начальник управління Державної міграційної служби України в Запорізькій області Олександр Харіна доповів, що Управлінням неодноразово були направлені листи щодо проведення навчань та готовності надати допомогу органам реєстрації, в яких є проблемні питання з виконання покладених на них функцій, для отримання практичної та методологічної допомоги в територіальних підрозділах УДМС.

Нині територіальні підрозділи Управління  здійснили часткову передачу реєстраційних картотек посадовим особам органів реєстрації у зв’язку з тим, що не всі новоутворені (об’єднані територіальні громади, виконавчі органи сільської, селищної, міської ради) готові виконувати делеговані їм повноваження у сфері реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання/перебування у повній мірі, зокрема: в м. Бердянськ, м. Токмак, Якимівському та Оріхівському районах. Узагалі не передано картотеки в Хортицькому районі м.Запоріжжя, Приазовському, Вільнянському, Новомиколаївському, Розівському та м. Енергодар.

Крім того, начальник ГТУ юстиції в Запорізькій області Андрій Данов зазначив, що у 18 районах області припинено надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та державної реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців. У більшості райдержадміністрацій введено щонайменше по одній посаді державних реєстраторів, забезпечено доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців. Ними вже надаються адміністративні послуги для населення у сферах державної реєстрації прав на нерухоме майно та державної реєстрації бізнесу. Граничною датою набрання повноважень у цих сферах надання адміністративних послуг є 30 квітня 2016 року.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни