Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Опорні школи в області створюватимуться відповідно до потреб населення

20 травня 2016 - 09:20

Опорні школи в області створюватимуться відповідно до потреб населення

Під час наради голови облдержадміністрації Костянтина Бриля з міськими головами, головами райдержадміністрацій та районних рад дискусії викликало питання створення освітніх округів, визначення опорних шкіл та придбання шкільних автобусів у 2016 році.

Як доповіла заступник директора Департаменту освіти і науки  облдержадміністрації Олена Сороченко, у 2016 році до мережі загальноосвітніх навчальних закладів області входять 600 функціонуючих загальноосвітніх навчальних закладів усіх типів і форм власності з контингентом 159 383 учні. За  минулий рік в області було закрито  сім шкіл, дві об’єдналися в одну, ще 16 – оптимізовано.

Державна політика у сфері освіти в останні роки спрямована на реалізацію одного з основних стратегічних завдань - подальший розвиток та оптимізацію мережі навчальних закладів відповідно до потреб населення. Створення освітніх округів та опорних навчальних закладів з філіями дає можливість не лише забезпечити якісну освіту для всіх учнів, але й зберегти у кожному населеному пункті початкову школу, яка буде найбільш наближеною до місця проживання дитини. Проте всі опорні навчальні заклади мають обиратися на умовах конкурсів.

Загалом на початок 2016/2017 навчального року в області планується не продовжувати функціонування шкіл комунальної форми власності, де навчатиметься менше 25 учнів. За попередньою інформацією, планується ліквідувати дев’ять загальноосвітніх навчальних закладів, у яких загалом навчаються 132 учні (по одному закладу в Бердянському, Куйбишевському, Михайлівському, Приазовському районах та Смирновській об’єднаній територіальній громаді; по два заклади - в Оріхівському і Пологівському районах); призупинити діяльність двох закладів планується у Новомиколаївському і Чернігівському районах, у яких загалом навчається 104 дитини. Також до 1 вересня буде здійснено реорганізацію з пониженням ступеня 78 навчальних закладів на 20 територіях області та забезпечено підвезення шкільними автобусами  додатково ще 1 659 учнів.

У 2015/2016 навчальному році здійснювалося безкоштовне підвезення 11 142 учнів або 100% від потреби та понад 1 тисячі вчителів. З них 8 884 учні підвозились 182 шкільними автобусами, решта - 40 орендованими автобусами до 270 шкіл із понад 500 населених пунктів. Найбільше дітей користуються шкільними автобусами у Вільнянському (1277 дітей), Пологівському (897), Оріхівському (862), Бердянському (727), Мелітопольському (707), Василівському (702) районах.

Оновлення парку шкільних автобусів у 2015 році не здійснювалося. Разом з тим, 19 із 20 сільських районів уже на початок 2016 року потребували 58 одиниць шкільних автобусів різної місткості для оновлення або для організації підвезення учнів у разі відмови від послуг перевізників,  46 автобусів - для здійснення оптимізації мережі ДНЗ та ЗНЗ у сільській місцевості.

За рахунок освітньої субвенції з державного бюджету Запорізькій області на придбання шкільних автобусів було виділено 16 мільйонів 800 тисяч гривень на умовах співфінансування. На 16.05.2016  у місцевих бюджетах на придбання шкільних автобусів передбачено 2 мільйони 780 тисяч 726 гривень.

 Костянтин Бриль звернув увагу присутніх на те, що одним із головних завдань для навчальних закладів регіону є підтримка дітей з особливими потребами.

- Під час поїздки до нашої області Марини Порошенко було проведено спеціальний тренінг з інклюзивної освіти. Це не останній навчальний захід від Благодійного фонду Порошенка в цьому напрямку. Вже в середині серпня на наших освітян чекає наступний крок у розвитку інклюзії. Проте всі ми маємо підтримати цю ідею та бути готовими вже в новому навчальному році створити класи, де разом навчатимуться особливі та звичайні діти, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович