Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Лісогосподарським підприємствам виділено мільйон гривень для протидії пожежам

9 червня 2016 - 11:26

Під час селекторного засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке відбулося під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Володимира Тоцького (стажуваня), були розглянуті заходи щодо запобігання та  протидії масовим пожежам лісів і сільгоспугідь у літній період.

За словами першого заступника начальника Запорізького обласного управління лісового та мисливського господарства Володимира Кобзаря, серед основних причин виникнення лісових пожеж на території лісового фонду є необережне поводження населення з вогнем, неконтрольоване випалювання сухої рослинності та її залишків на сільгоспугіддях, у лісових смугах, у тому числі на ділянках уздовж автомобільних доріг. Усе це створює реальну загрозу лісовим масивам та може привести до виникнення й розповсюдження лісових пожеж.

У 2015 році в лісах Запорізького обласного  управління лісового та мисливського господарства виникла 31 лісова пожежа. При цьому пройдена вогнем площа склала 33,03 га, що на 43% випадків менше в порівнянні з 2014 роком. З початку 2016 року, станом на 2 травня, на території області сталося три лісові пожежі на площі 3,21 га: дві - у Запорізькому районі, одна - у Василівському.

Державними лісогосподарськими підприємствами розроблені мобілізаційно-оперативні плани гасіння лісових пожеж. Також розроблено план ліквідації лісових пожеж на території  обласного управління лісового та мисливського господарства у пожежонебезпечний період 2016 року, який  затверджений  головою  обласної державної адміністрації.

Лісогосподарськими підприємствами області створено 495 км нових мінералізованих смуг, на 997 км проведено догляд за мінералізованими смугами, виконано роботи з підвищення пожежостійкості лісів шляхом підняття крон хвойних дерев до двох метрів висоти. Державною лісовою охороною проведено 43 рейди  з протипожежної безпеки та було виявлено 13  порушників, яких оштрафовано на суму 221 грн.

У п'яти  лісництвах трьох лісогосподарських підприємств діє п'ять  лісових пожежних станцій: Олександрівське лісництво ДП «Запорізьке ЛМГ», Кам'янське, Водянське та Іванівське лісництва ДП «К-Дніпровське ЛГ», Токмацьке лісництво ДП «Приморське ЛГ». Також у лісництвах створено добровільні пожежні дружини загальною чисельністю 193 особи.

У лісогосподарських підприємствах області в наявності 10 пожежних автомобілів та три автомобіля з цистернами, які пристосовані для пожежогасіння; чотири пожежні модулі; п'ять  автомобілів підвищеної прохідності; девять  мотопомп; 38 тракторів з плугами та дисковими боронами, що додатково можуть бути задіяні для гасіння лісових пожеж. У той же час у підпорядкованих підприємствах відсутній  запас паливно-мастильних матеріалів.

Головою державної обласної адміністрації видано розпорядження про виділення коштів із резервного фонду обласного бюджету лісогосподарським підприємствам у сумі 1090 тис. грн. на придбання пально-мастильних матеріалів, запасних частин та протипожежного інвентарю. Також видано розпорядження, яким передбачені заходи щодо обмеження в'їзду транспортних засобів у ліси протягом пожежонебезпечного періоду, заборони спалювання сухої стерні, трави та сміття.

Відповідні розпорядження видані головами райдержадміністрацій. Вжиті заходи дозволять запобігати масовим лісовим пожежам.

Довідков о: загальна площа лісового фонду лісогосподарських підприємств, що підпорядковуються Запорізькому обласному управлінню лісового та мисливського господарства, становить 76,8 тис. га, в тому числі вкриті лісом 36,3 тис. га, із них 4,2 тис. га  шпилькові насадження  - 11,6% всіх лісових насаджень, твердолистяних порід (акація, дуб, ясен, в'яз) 28,3 тис.га. або 78%, тополів 1,7 тис. га або 4,7%, інші - 2,1 тис. га або 5,7%,   які є найбільш небезпечними у пожежному відношенні, що разом із складними природно-кліматичними умовами суттєво впливає на стан природної пожежної небезпеки лісів і вимагає постійної уваги з боку лісогосподарських підприємств щодо їх охорони і збереження від вогню.

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів