Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжцям розповіли, як уникнути традиційних для літа захворювань

11 серпня 2016 - 12:49

Запоріжцям розповіли, як уникнути традиційних для літа захворювань

Улітку дуже легко захворіти на таку тяжку та особливо небезпечну хворобу як холера, бо шляхи передачі цієї інфекції аналогічні гострим кишковим інфекціям. У Запорізькій області з травня по жовтень постійно здійснюється моніторинг циркуляції холерних вібріонів як серед населення, так і на об’єктах зовнішнього середовища.

За інформацією обласної санітарної епідеміологічної станції, у містах і районах  області  за минулий тиждень на холеру досліджено 127 проб з об’єктів довкілля  (92 за аналогічний період 2015 року). Серед досліджених проб 35 - води Азовського моря, 18 проб - води  річки Дніпро, 31 проба -  води інших річок та ставків, 24 - стічних вод інфекційних лікарень, інфекційних відділень лікувальних закладів, шість проб стічних вод доочищення, відібраних на міських і селищних очисних спорудах. Холероподібні вібріони виділено з шести проб води Азовського моря у м. Бердянську (за аналогічний тиждень 2015 року - з 4);  10 проб води річки Дніпро у м. Запоріжжі (2015 рік – з 2);  8 проб води інших водоймищ у м. Мелітополі, Мелітопольському та Чернігівському районах (2015 рік –  з  14 проб).

За станом на 05.08.2016 на вібріофлору обстежено 3771 особу з дисфункцією кишкового тракту, в тому числі хворих на гострі кишкові інфекції – 2576. Холероподібні вібріони виділено від п’яти  людей, із них двоє - жителі м. Бердянська та по одному в містах Запоріжжі, Мелітополі та Бердянському районі. Постраждалі з Бердянська, Мелітополя та Бердянського району своє захворювання пов’язують із купанням у відкритих водоймах. Шлях зараження постраждалого із Запоріжжя наразі з’ясовується.

У 2016 році з початку моніторингового періоду з навколишнього середовища відібрано 1123 проби. Холероподібні вібріони виділені в 172 пробах (15,31%). Холерні вібріони, які викликають класичну холеру, в цьому сезоні не виділялися ні від людей, ні з об’єктів зовнішнього середовища.

Як повідомила завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ «Запорізький обласний лабораторний Центр МОЗ України» Алла Циганкова, всі люди, у яких було виділено холероподібні вібріони, пройшли необхідне лікування та обстеження в інфекційних лікарнях. Холероподібні вібріони можуть викликати одиничні випадки кишечник інфекцій. Саме класична холера була зафіксована в Запоріжжі близько 10 років тому.  

Найбільшу питому вагу позитивних знахідок по холероподібних вібріонах складають проби, відібрані з відкритих водойм: із 263 проб морської води 49 позитивних (18,6%), із 434 проб води прісних водойм позитивних 109 (24,6%). із 362 досліджених проб стічних вод, відібраних на міських та селищних очисних спорудах до очищення, 13 позитивних (3,6%).

- Саме тому відпочивальникам варто купатися лише на офіційних пляжах, у Запоріжжі це Центральний та Правобережний, де постійно проводиться моніторинг проб води, - підкреслила Алла Циганкова.

За словами фахівців, у більшості випадків тільки від людини залежить, чи захворіє вона кишковою інфекцією або холеру. Щоб запобігти захворюванням на гострі кишкові інфекції, в тому числі викликаних холероподібними вібріонами, а також холеру, треба дотримуватись  основних правил: у спекотну пору  дуже обережно слід вживати "потенційно небезпечні страви: кремові вироби, холодець, ліверну ковбасу, молочні продукти, з м’ясного та рибного фаршу, з різними підливами, салати,  заправлені майонезом або сметаною. Вживання цих продуктів може бути тільки за умов упевненості в їх якості, безпосередньо після приготування. Зберігати ці продукти не рекомендується навіть у холодильнику, в теплі на них швидко розмножуються хвороботворні мікроби. Не варто купувати вже розрізані кавуни і  надрізати їх при купівлі. Не слід купувати зіпсовані фрукти, бо вони є відмінним середовищем для розмноження мікроорганізмів; у місцях вуличної торгівлі може відбуватися забруднення вже готової продукції. Фахівці не радять купувати на ринках ковбаси домашнього приготування й інші подібні вироби, а також в’ялену рибу; кип'ятити 3-5 хвилин  (а не просто доводити до кипіння) молоко, придбане на ринку, завжди звертати увагу на терміни реалізації продукції. При купанні у відкритих водоймах   не можна заковтувати воду;  купувати на пляжах оздоровчої зони будь-які морепродукти, в’ялену рибу та страви, що швидко псуються (чебуреки, біляші, кукурудзу тощо).

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області