Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Наша головна сила полягає в єдності, але не одноманітності»

28 вересня 2016 - 17:14

Під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля відбулося засідання ради релігійних організацій при ОДА. На захід були запрошені представники 19 релігійних конфесій, що діють на території Запорізької області.

Насамперед очільник регіону закликав присутніх до єдності та порозуміння.

- У наступному році ми готуємося відзначити століття початку Української національної революції. Як підкреслив Президент України Петро Порошенко у посланні до Верховної Ради, «її провідні діячі та активні учасники, на жаль, лише в «екзилі», коли були у вигнанні, зрозуміли, що головною причиною втрати самостійності стали внутрішні чвари, війна всіх проти всіх у державницькому таборі». Саме тому головна наша сила полягає в єдності -  у єдності, але не одноманітності. Кожен українець має і матиме право вірити в Бога по-своєму і ходити до своєї церкви. Сьогодні ми зібралися для того, щоб обговорити актуальні питання відносин влади та конфесій. Такий діалог є значним внеском у розвиток взаємоповаги, довіри між органами влади та інститутами громадянського суспільства. Впевнений, що спільними зусиллями ми досягнемо співпраці у державно-конфесійних відносинах на принципово нових демократичних та партнерських засадах, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Серед кроків, які держава вже зробила по відношенню до релігійних організацій, очільник регіону відзначив внесення змін до законодавства про освіту, яке дає право релігійним організаціям засновувати свої заклади та  дипломи державного зразка. Так, у вересні комісія Міністерства освіти з державного визнання документів про вищу духовну освіту визнала дипломи 15 випускників православних, греко-католицьких і протестантських вищих духовних навчальних закладів. Також у вересні Конституційний Суд України дійшов висновку, що положення частини п'ятої статті 21 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», а саме, що «публічні богослужіння, релігійні обряди, церемонії та процесії проводяться щоразу з дозволу відповідної місцевої державної адміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради; клопотання про видачу вказаного дозволу подається не пізніше як за десять днів до призначеного строку», суперечать вимогам статей 8, 24, 35, 39 Конституції України.

Крім того, видано Указ Президента України, в якому з метою визнання вагомого внеску протестантських церков і релігійних організацій у розвиток релігійної, культурної і соціальної сфери України, вияву поваги до їхньої ролі в українській історії та становленні незалежної держави, в 2017 році заплановано відзначення в Україні 500-річчя Реформації.

Власне під час засідання ради релігійних організацій присутні розглянули питання благодійництва і соціальної допомоги релігійних організацій. Зокрема, єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії Римо-Католицької церкви Ян Собіло закликав присутніх приєднатися до гуманітарної акції «Папа для України», що була розпочата особисто Папою Римським Франциском наприкінці квітня цього року. Вона спрямована на допомогу внутрішньо переміщеним особам, а зібрані кошти витрачатимуться на їжу, одяг та дах над головою для тих людей, які постраждали внаслідок військових дій на сході України.

Не менш важливим питанням стало проведення в Запоріжжі міжконфесійного «Маршу за життя». За словами пастора християнської  церкви «Сіон»      Тетяни Ярмохіної, цей захід спрямований на підтримку сімейних цінностей і відбудеться 2 жовтня в обласному центрі.

Також учасники обговорили підготовку до Новорічно -різдвяного фестивалю і розглянули проект звернення до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія з проханням підтримати законопроект № 5050 «Про внесення змін до Податкового кодексу України» щодо уточнення окремих положень про оподаткування неприбуткових організацій щодо підтримки на законодавчому рівні добродійної діяльності релігійних організацій.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області