Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ромські літератори перекладають українську класику

9 листопада 2016 - 13:43

У Центрі національних культур Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки з нагоди Міжнародного дня ромської мови відбулася творча зустріч-дискусія "Переклади творів українських класиків ромською мовою".

У гості до бібліотеки завітали ромські літератори та перекладачі Микола Ільїн (м. Кропивницький), Рані Романі (Раїса Набаранчук) (м. Київ), Валерій Сухомлинов (м. Київ, ГО "Романіпе"), старший науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України, програмна директорка Ромського радіо "Chiriklo" Наталія Зіневич (м. Київ), представники Запорізької ромської організації "Лачо Дром".

Під час творчої зустрічі учасники ознайомилися з перекладами ромськими поетами творів української класики. Можна було почути, наприклад, як звучать рядки віршів Тараса Шевченка ромською мовою. Також обговорювалися такі важливі питання як утворення природної єдиної мови українських ромів та інтеграція ромів до українського суспільства, залучення різних народів, які проживають на теренах України, до цього процесу. Обговорили учасники дискусії також „Стратегію захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року”.

Начальник управління національностей та релігій Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Павло Мяло привітав учасників зустрічі та повідомив, що управління активно співпрацює з ромською громадою, підтримує її роботу. Зокрема, в 2016 році в Запорізькій області була зареєстрована ромська громадська організація «ЛачоДром». Її керівника Олексія Падченка  включено до складу Координаційної ради громадських об’єднань національних меншин при голові облдержадміністрації. Ромська громадська організація бере активну участь у заходах національно-культурних товариств області, зокрема серед останніх – участь у роботі «Національного подвір’я» в рамках фестивалю «Покрова на Хортиці».

За сприяння облдержадміністрації нещодавно в  обласній універсальній науковій бібліотеці відбулося перше заняття ромської школи, яку організувала громадська організація ромів «ЛачоДром» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». У школі навчаються роми різного віку, заняття проводяться раз на тиждень.

Довідково. Міжнародний день ромської мови відзначається в багатьох країнах світу щорічно 5 листопада, нещодавно до заходів долучилася  Україна. Ромська мова належить до новоіндійських мов, є молодописемною і функціонує у формі багатьох діалектів, тільки в Україні їх нараховується до десяти. В такому розмаїтті діалектів, які мають передусім усне побутування, відбувається сучасний розвиток ромської літератури, формування перекладацьких традицій.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Запоріжжя – Швеція: розширюємо міжнародне співробітництво

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Набуло чинності оновлене Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ – що змінилося?

Один чоловік загинув під час ворожої атаки по Василівському району

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 817-го дня війни

В Запоріжжі об’єднали зусилля для подальшого розвитку краю: ідеї, плани, рішення

Кому з отримувачів житлових субсидій та пільг потрібно до 1 липня звернутися за продовженням виплат?

Запорізька платформа співпраці та розвитку 2024 – майданчик професійних здобутків та ідей

Визначитися з майбутньою професією та обрати профтех вступникам допомагає карʼєрний форум

Як уникнути електричного перевантаження у квартирі?

За матеріалами СБУ засуджено 4 «високопосадовців»-колаборантів на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області