Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Погода сприяє визріванню озимих культур

22 листопада 2016 - 09:02

Погода сприяє визріванню озимих культур

На полях області визрівають озимі культури урожаю 2017 року. За даними Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, на сьогодні сходи озимих колосових отримано на площі 92%. З них у доброму і задовільному стані перебувають озимі зернові на площі 480,7 тис. га (85%), 15% (88,2 тис. га) - у слабкому і  зрідженому стані.

На звітну дату озимий ріпак зійшов на 99% посіяних площ, у доброму і задовільному стані знаходиться 71% (19,2 тис. га) та 29% (7,8 тис. га) - в слабкому і зрідженому.

У другій декаді листопада на території області спостерігалась  помірно холодна з опадами погода. Середня за декаду температура повітря була на 1-2° нижче   норми і становила 1-4о тепла.  У минулому році  в цей період було на 3-4° тепліше.

Кількість опадів за декаду становила 14-20 мм, що відповідає  90-163% від декадної норми. Добовий максимум опадів  дорівнював 10-14 мм (у відповідній декаді минулого року  опадів  випало  32- 66 мм).

Упродовж першої половини декади у озимих культур тривала повільна вегетація. У другій половині декади, зі зниженням температури повітря нижче 3° тепла, озимі культури та багаторічні трави  на більшій частині території припинили вегетацію.  На більшості спостережених ділянок  озима пшениця знаходилась у масовій  фазі «кущіння», на решті  спостерігався 3-й лист. На 1м2 нараховувалось 327-437 рослин, 630-787 стебел, на одній рослині сформувалось 1.6-2.2 стебла. Стан посівів переважав добрий.

Внаслідок випадіння опадів упродовж жовтня та на початку листопада у південних районах області, там де спостерігався дефіцит продуктивної вологи у ґрунті, відбулося покращення умов вологозабезпеченості посівів. У орному шарі ґрунту під озимою пшеницею запаси продуктивної вологи  збільшились у порівнянні з попереднім значенням на 7-16мм і становили 19-36 мм  корисної вологи, що майже на рівні достатніх значень.

Нагадаємо, під урожай 2017 року  всіма категоріями господарств у регіоні посіяно 643,8 тис. га озимих культур, у тому числі на зерно - 616,4 тис. га та 29,3 тис. га озимого ріпаку.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

єВідновлення в Запорізькій області: майже 700 людей вже отримали компенсації за пошкоджене житло

Впродовж доби окупанти 462 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня війни

Робота є, головне – щоб було бажання працювати, – директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік

Іван Федоров про організацію окупантами курортного сезону на ТОТ

Жінки Запорізької області можуть отримати грант на розвиток власної справи

Обрізка та видалення дерев у Запоріжжі: куди звертатися з питаннями

За матеріалами СБУ судитимуть ще 8 колаборантів, які співпрацюють з ворогом на тимчасово окупованій території Запорізької області

Як «купити» страховий стаж?

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 399 разів вдарили по Запорізькій області