Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Рятувальники попереджують про небезпеку водойм узимку

6 лютого 2017 - 15:09

Рятувальники попереджують про небезпеку водойм узимку

Кожного дня до Служби порятунку “101” надходять повідомлення про надзвичайні  події на льоду. Головне управління ДСНС України у Запорізькій області постійно наполегливо попереджає населення про велику небезпеку, яку приховують водойми взимку. Під час проведення рейдів на водних об’єктах з метою попередження трагічних випадків рятувальники спілкувалися з рибалками і їх дуже занепокоїло те, що ті зовсім не відчувають страху.  Ці “безстрашні” не уявляють життя без свого хобі та не звертають увагу на застереження рятувальників. Люди не вірять в небезпеку, доки вона не торкнеться їх самих.

За статистикою ГУ ДСНС України у Запорізькій області, з початку 2017 року на водних об’єктах врятовано 28 людей, з них 16 дітей. Загиблих, на щастя, немає.

Рибалки, незважаючи на погодні умови, несприятливі для зимової риболовлі, застереження утриматися від виходу на лід, продовжують нехтувати попередженнями та своїм життям.

4 січня об 11 год. 30 хв. до Служби порятунку області надійшло повідомлення про те, що в Каховському водосховищі між с. Балки та м. Дніпрорудне, в 1000 метрах від берега на відірваній кризі дрейфують рибалки та потребують допомоги.

Для проведення рятувальних робіт було задіяно човен рибальської артілі, додатково до місця події вийшов катер на повітряній подушці «МАРС 700» 1-го державного пожежно-рятувального загону м. Енергодар ГУ ДСНС України в Запорізькій області.

Навпроти м. Дніпрорудне в 300 метрах від берега в районі міської пристані на рибацькому човні з криги було знято дев’ять  чоловік; навпроти с. Балки в 2000 метрах від берега на човні зняли з криги та вивезли на берег ще трьох осіб. Загалом врятовано 12 чоловік, яким медична допомога не знадобилась.

28 січня о 14:05 навпроти атракціону «Колесо огляду» в місті Бердянськ на узбережжі затоки сталася подія на воді. Як з’ясувалося, 45-річний чоловік вирішив пройтися по льоду. На відстані 200 м від берега він провалився та почав кликати на допомогу. Співробітники КП «Рятувально-водолазна служба»  дісталися до потерпілого за допомогою рятувальної дошки, витягнули його з води та доставили на берег. Чоловіка каретою швидкої медичної допомоги госпіталізували до міської лікарні. На місці працювала оперативна група міськрайонного управління ДСНС.

Окрім рибалок, на дзеркальну поверхню виходять діти, щоб покататися на санчатах та ковзанах. Так, 29 грудня близько 13 години у Заводському районі міста Запоріжжя на річці Дніпро в Оскоровій затоці сталася надзвичайна подія на воді.

Як з’ясувалося на місці події, двоє підлітків рушили на прогулянку на зимову кригу. За словами одного із хлопців, під час руху вони з товаришем провалилися під лід. Одному з підлітків вдалося вибратись із крижаного полону і покликати на допомогу. Враховуючи те, що товариш хлопця перебував під водою вже близько 15 хвилин, небайдужий перехожий самотужки намагався надати допомогу підлітку, проте надто тонка крига стала на заваді.  Чоловік викликав екстрені служби для порятунку хлопчика, який залишився під водою.

На місце події прибули рятувальники, співробітники поліції, швидкої медичної допомоги та спеціалісти рятувально-водолазної служби Запоріжжя та аварійно-рятувального загону спеціального призначення. Водолази виявили та витягнули на берег тіло 13-річного хлопця без ознак життя.

Лікарі госпіталізували 10-річного хлопця, якому вдалося самотужки врятуватися.

За словами очевидця, можливо, трагедії вдалося би уникнути, якби рибалки, які проходили недалеко, мали з собою елементарні засоби для надання допомоги людині, яка провалилася під лід.

Рятувальники попереджають жителів області: нехтування правилами поведінки на річках, озерах та інших водних об’єктах у зимовий час може призвести до небажаних наслідків, а також запрошують до співпраці.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів