Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізьке козацтво готується відзначити 100-річчя Української армії

27 лютого 2017 - 12:55

За ініціативи обласної координаційної ради козацтва відбулася науково-практична конференція " Відродження української армії - минуле та сьогодення". Поділитися думками про історію становлення та розвитку Українського війська завітали представники обласної виконавчої влади, військового комісаріату, 55-ї окремої артилерійської бригади, козацьких організацій, ліцею «Захисник», Запорізького січового колегіуму та інших навчальних закладів.

Голова коордради козацтва Дмитро Сухінін говорив про необхідність поглибленого вивчення військових традицій організації армії за часів УНР, Гетьманату та Директорії.  На особливу увагу заслуговують Окремий Запорізький корпус (а згодом – дивізія), яку було створено навесні 1918 року у складі бронеавтомобільного, кінно-гірського дивізіонів та військово-повітряної ескадри. Під командуванням Петра Болбочана запорожці визволяли від більшовиків Лівобережну Україну, Донбас, Крим. Дуже мало ми знаємо про подвиг Українських січових стрільців, синьожупанників та підрозділів Вільного козацтва, що сформувалися на Херсонщині, Одещині та Поділлі. Також потрібно не забути про створений у липні 1918 року Павлом Скоропадським Лубенецький кінно-козачий полк, яким командував легендарний генерал-хорунжий Іван Омелянович-Павленко. Славний бойовий шлях пройшли Сердюцька дивізія та Перший морський курінь ім. Сагайдачного, на основі якого у квітні 1918 року було створено український військово-морський флот.

Заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко поінформував про заходи, заплановані в області до сторіччя Української революції 1917-1921 років, зробив акцент на ідейно-духовному змісті Дня українського добровольця.

- Історія українських військових формувань минулого століття свідчить про вирішальне значення самоорганізаційних засад, ініціативи недержавних структур, які так і не змогли інституціоналізуватися, а тисяч солдатів-патріотів, які, не вагаючись, вступали у бій із переважаючими силами ворога», - наголосив посадовець.

 До обговорення долучилися доктор історичних наук професор Георгій Шаповалов, представник «Просвіти» Костянтин Лямцев, освітяни Михайло Живиця та Вікторія Михайлова, керівники козацьких організацій Павло Білан і Володимир Лютий. Учасники конференції вирішили розробити календар пам’ятних дат та видатних подій Українського війська у 1917-1920 роках, активізувати просвітницьку роботу серед школярів та студентів, звернутися до Генерального штабу України з пропозицією відновити звичаєві військові звання, види військової форми та присвоювати найкращим частинам Збройних Сил України імена видатних козаків.

На завершення Дмитро Сухінін презентував партію цінних та рідкісних видань, які подарували Першій національній козацькій бібліотеці голова міжнародної асамблеї нащадків козацьких родів Ігор Мазепа, Асоціація міст України, Центр інформації та документації НАТО в Україні.

 

 

Департамент інформаційної діяльності т комунікацій з громадськістю

Читайте також