Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«У складні часи лише культура може врятувати державу»

2 березня 2017 - 15:40

Таку впевненість висловив заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін під час розширеного засідання колегії Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, присвяченого  підсумкам діяльності галузі культури та курортно-туристичної сфери за 2016 рік та пріоритетам розвитку в 2017 році.

Зважаючи на те, що цей рік проголошено Роком української мови,  Едуард Гугнін у своєму виступі приділив особливу увагу цьому питанню.

- Цей рік – Рік української мови, у нас створена і вже працює робоча група. В жодному разі це не означає, що якусь мову будуть „забороняти”, але українська мова має стати мовою міжнаціонального спілкування в Україні. Громадянин України або той, хто хоче стати громадянином, перш за все, має знати мову. Також ми маємо стратегію національно-патріотичного виховання, до якого досі підходили у дуже  вузькому значенні. Чомусь вважалося, що  національно-патріотичне виховання має стосуватися лише дітей та молоді. Але ж саме люди старшого віку закладають перші основи культури дітям, онукам. Одночасно ми маємо зробити все, щоб людина будь-якої національності, що проживає в Україні, відчувала себе громадянином нашої країни, адже багатонаціональність, різноманіття – це наше багатство, -  наголосив посадовець.  

Окремої уваги потребує фінансування  подальшого розвитку культурної сфери  області. За його словами, сьогодні на рівні держави ми поки що не маємо достатньої фінансової підтримки, втім,  можемо розраховувати на точкову. Мова йде про підтримку розвитку Національного заповідника «Хортиця»,  а наступного року -  Національного заповідника „Кам’яна могила”.

- Дуже сподіваюсь, що депутати обласної ради підтримають і виділять кошти на видання книжок запорізьких письменників. Загалом же наше завдання – щоб не менше 10 % бюджету виділялося для підтримки закладів культури, - висловив побажання  посадовець.

Важливим для розвитку культури залишається процес децентралізації. У громадах кожне питання буде вирішуватися за його пріоритетністю. Для вирішення реальних проблем буде використовуватися співфінансування області та територіальної громади на реконструкцію будинків культури, створення медіатек тощо.

 - Наголошу – в складні часи лише культура може врятувати державу, - підсумував Едуард Гугнін.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни