Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Досвід співпраці мелітопольських музеїв та бібліотек буде поширено по всій Україні

9 березня 2017 - 13:45

У Мелітопольському міському краєзнавчому музеї відбулася презентація підсумкового видання проекту «Співпраця бібліотек і музеїв Мелітопольщини як ресурс розвитку освіти дорослих». Його реалізували благодійне об’єднання «Соціальний фонд» у партнерстві з науково-методичним центром освіти дорослих Мелітопольського державного педагогічного університету ім. Б. Хмельницького. У свою чергу, ця робота була частиною міжрегіонального проекту Інституту з міжнародного співробітництва німецької асоціації народних університетів (DVV International) та Інформаційно-дослідного центру «Інтеграція та розвиток» «Замінимо мури відчиненими вікнами», який реалізується за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

Проект було реалізовано протягом серпня – листопада 2016 року силами 25 співробітників Централізованої бібліотечної системи м. Мелітополь, Мелітопольського міського краєзнавчого музею, Мелітопольської центральної районної бібліотеки, а основним партнером виступив відділ культури Мелітопольської міської ради.

Один із найяскравіших заходів проекту, відображених у презентованому виданні, - освітня програма професіоналізації для працівників бібліотек та музеїв міста Мелітополя та Мелітопольського району, яка складалася з п’яти  навчальних тренінгів: «Сучасні бібліотечні та музейні практики», «Лідер. Спікер. Партнер», «Основи фандрейзингу та написання проектних заявок», «PR-технології та комунікація з громадою», «Основи міжкультурної компетентності». У рамках практичної частини проекту були організовані публічні заходи на базі Центральної міської бібліотеки імені Лермонтова у форматі «Жива бібліотека» та на базі Мелітопольського міського краєзнавчого музею у форматі «Ніч у музеї»; проведено конкурс міні-проектів для реалізації культурно-освітніх ініціатив, спрямованих на налагодження міжкультурного діалогу в громаді з метою популяризації діяльності закладів культури для місцевого населення; виставку «Ярмарок сучасних ініціатив бібліотек та музеїв Мелітопольщини».

Під час презентації видання згадати всі тонкощі проекту допоміг короткометражний фільм «Музеї та бібліотеки Мелітопольщини: перезавантаження». Команда проекту та його учасники поділилися враженнями від своєї участі у заходах проекту,  обмінялися досвідом та обговорили плани  подальшої професійної діяльності та співпраці з урахуванням результатів участі у проекті.

Та напрацювання мелітопольських музейників і бібліотекарів стануть надбанням не тільки колег у межах району чи навіть області. До департаментів культури всіх  обласних державних адміністрацій України буде направлено 300 примірників видання для поширення успішного досвіду.

 

 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області