Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Співфінансування з бюджетів різних рівнів дозволить привести до ладу автошляхи області

13 березня 2017 - 11:55

Стан автомобільних доріг Запорізької області та перспективи його розвитку у 2017 році розглянули учасники наради голови облдержадміністрації Костянтина Бриля з керівниками структурних підрозділів  ОДА.

За словами начальника Служби автомобільних доріг у Запорізькій області Геннадія Тімченка, для збереження існуючої мережі автомобільних доріг потрібно щорічно робити капітальний ремонт на понад 600 км доріг, поточний -  до 2000 км.

У зв’язку з проведенням антитерористичної операції протягом останніх  років  на окремих ділянках доріг області збільшилось навантаження. Загальна протяжність  пошкоджених  ділянок  унаслідок проходження військової техніки  перевищує  500 км. Найбільших руйнувань у результаті цього зазнали автомобільні дороги державного значення Енергодар – Василівка – Бердянськ  протяжністю 120 км, Запоріжжя-Маріуполь  -  94 км та Дніпро – Мелітополь - 96 км. Меншою мірою було пошкоджено автомобільні дороги М-18 Харків – Сімферополь – Алушта – Ялта та М-14 Одеса – Мелітополь – Новоазовськ. На нині пошкоджені ділянки відремонтовано ямковим ремонтом, але  поточний середній ремонт цих доріг необхідно провести в найближчі роки.      

У минулому році   поєднання коштів державного, обласного та місцевих бюджетів дозволило значно покращити стан доріг загального користування місцевого значення, де рухаються шкільні автобуси, здійснюється доставка продуктів харчування,  пенсій тощо. За рахунок усіх джерел фінансування було ліквідовано ямковості на площі 453 357 м².   Враховуючи позитивний досвід співфінансування та добрий результат, цю роботу планується продовжити в 2017 році.

Планом фінансування дорожнього господарства у 2017 році з державного бюджету  Службі автодоріг на експлуатаційне утримання доріг з  передбачено 130 млн. грн.  та 71 млн. грн. -  на виконання робіт з поточного середнього ремонту, з них на 70 млн. грн. - на поточний середній ремонт автодороги Запоріжжя – Маріуполь та 1 млн. грн. - на поточний ремонт автодороги Бориспіль – Дніпро –Запоріжжя.

Також передбачено виділення коштів у обсязі 32 млн. грн. на ремонт доріг загального користування місцевого значення та 118 млн. грн. - на поточний середній ремонт. Кошти по районах області будуть розподілені з урахуванням протяжності мережі доріг місцевого значення.

З місцевих бюджетів усіх рівнів планується залучити до 20 млн. грн.

Доведене фінансування дозволить виконати роботи з ліквідації ямковості на площі до 300 тис. м².  При цьому за станом на 02.03.2017 року фахівцями Служби доріг за результатами обстеження  було виявлено ямковості на площі 316 995 м².  

За станом на 9 березня на дорогах області вже ліквідовано 13 814 кв.м ямковості,.

- Після зими ми бачимо не тільки руйнування автошляхів, а також значну кількість сміттєзвалищ на узбіччях, особливо поблизу місць торгівлі. Для наведення порядку, збору та вивозу сміття необхідно залучити не тільки сили автошляховиків, які, насамперед, повинні займатися ремонтом доріг, а й працівників різних підприємств та організацій, а також безробітних, які перебувають на обліку в центрі зайнятості. Для наведення порядку необхідно ліквідувати сміттєзвалища та прибрати сміття на узбіччях у всіх містах та районах області, - наголосив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Довідково: мережа автомобільних доріг загального користування становить  6986 км, у тому числі з твердим покриттям 6817,3 км, із них державного значення - 1628,2 км, місцевого значення - 5357,8 км. Будівництво автомобільних доріг загального користування у Запорізькій області тривало в 50-70 –ті роки минулого  століття, тому вони не  повною мірою відповідають сучасним нормативним вимогам по вантажопідйомності та габаритах. Протяжність доріг, які втратили несучу спроможність, на сьогодні  складає 2 259 км або 32% від загальної протяжності, протяжність доріг з деформованим покриттям  - 2 656 км або 38%. Протяжність доріг, які відповідають сучасним нормативним вимогам  першої категорії,  - 34,3 км або 0,5%. На автомобільних дорогах загального користування знаходиться 392 одиниці мостів та шляхопроводів загальною довжиною 9 117 м, у тому числі на дорогах державного значення  180 одиниць загальною довжиною 5 046 м.  У передаварійному стані знаходяться 165 од. мостів  або 42% від загальної кількості, мости, які потребують ремонту або реконструкції через невідповідність діючим нормам - 283 од. або 52%.    

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Запоріжжя відсвяткувало День Європи урочистим підняттям прапора ЄС

Нацгвардієць з Енергодару на псевдо «Нота» поділився історією героїчного порятунку побратимів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одну жінку поранено під час ворожого авіаційного удару по Запорізькому району

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 805-го дня війни

«Рускій воєнний флот – до дна!»: в Запоріжжі погасили нову марку Укрпошти

Поставлена крапка у проблемі неоднозначного трактування статусу підконтрольних уряду територій України

На світанку росіяни підступно атакували Запоріжжя ракетами – пошкоджено квартири та авто цивільних мешканців

Запорізькі спортсмени готуються до літньої Олімпіади-2024

Згадати минуле заради майбутнього: в Запоріжжі вшанували пам'ять героїв Другої світової війни

«Ми повинні пам’ятати мету нашого приїзду на кладовища»: представники церкви про поминальні дні

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області