Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Ми маємо розробити алгоритм спільних дій у питаннях боротьби зі стихійною торгівлею»

23 березня 2017 - 16:59

Під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля відбулося спільне засідання обласної координаційної ради з питань розвитку підприємництва та регіональної ради підприємців.

Одним з головних питань стали заходи щодо ліквідації стихійної і незаконної торгівлі в Запорізькій області. Як повідомив директор Департаменту надання адміністративних послуг та розвитку підприємництва Запорізької міської ради Володимир Жуков, на території Запоріжжя існують близько 60-70 місць, де щоденно незаконну  торгівлю здійснює 700-800 осіб. При цьому міські ринки мають достатню кількість торгових місць, щоб розмістити на них усіх охочих. Щодня на них  залишається 10 - 11 тисяч вільних торговельних місць. Причому для дачників там передбачено окремі пільги. Проте  середня наповнюваність торговельних місць на ринках за 2016 рік склала близько 57%. Ситуація не змінилась і в 2017. 

Крім цього, для впорядкування торгівлі сільгосппродукцією на території міста затверджено графік проведення сільськогосподарських ярмарків. У них беруть участь місцеві товаровиробники, підприємства з реалізації продовольчих товарів, сільські господарства тощо. Ціни на продукцію тут, як правило, на 10-15% нижче ринкових. 

З метою підвищення ефективності роботи по боротьбі з несанкціонованою торгівлею робочими групами районних адміністрацій проводяться рейди-перевірки в місцях стихійної торгівлі. За 2016 рік проведено 252 такі перевірки, за результатами яких встановлено 955 порушень та складено 251 протокол про адміністративні правопорушення. Проте, як показала практика проведення рейдів, робота мобільних робочих груп без участі представників правоохоронних органів малоефективна.

Зі свого боку, представники Національної поліції повідомили про складення в цьому році 307 адміністративних протоколів за порушення правил торгівлі. Проте головними проблемами в боротьбі зі стихійною торгівлею залишаються недосконала законодавча база та відсутність місць для зберігання вилученої продукції.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віктор Шершнев наголосив на тому, що як перевіряючий орган служба також обмежена законодавством, адже може вести роботу тільки з офіційно зареєстрованими підприємцями.

За словами Костянтина Бриля, подібні проблеми нині наявні в більшості державних органів.

-  У багатьох сферах ми маємо певний дисбаланс. Адже законодавчо створені нові органи, які мають певні завдання, проте вони не мають необхідних повноважень, правової та технічної бази.   Сьогоднішнє засідання не має стати черговим порожнім обговоренням, я вимагаю результатів роботи кожної зі служб. Разом ми маємо розробити алгоритм спільних дій, які приведуть до результатів, помітних кожному запоріжцю, - наголосив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області