Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці вшанували пам'ять загиблих під Зеленопіллям

12 липня 2017 - 10:37

Запоріжці вшанували пам'ять загиблих під Зеленопіллям

За ініціативи обласного Центру допомоги учасникам АТО запоріжці  вшанували пам'ять загиблих під Зеленопіллям воїнів. Біля адмінбудинку облдержадміністрації встановлено меморіальний стенд з фотографіями загиблих. Побратими військовослужбовці, їх родини, громадськість та представники обласної влади хвилиною мовчання вшанували їх пам'ять.

Три роки тому українські війська вперше потрапили під масований обстріл російської артилерії, що била з території агресора РФ. Потужна ракетна атака у ніч на 11 липня 2014 року забрала життя шести прикордонників і 30 військовослужбовців Збройних Сил України. Прикордонники із 2-ї мотоманевреної групи ДПСУ, а також військовослужбовці ЗСУ, що входили до батальйонної тактичної групи, сформованої з підрозділів 24-ї механізованої, 72-ї механізованої та першого батальйону 79-ї аеромобільної бригад вийшли в опорний пункт у районі селища Зеленопілля, за 17 км на південний схід від міста Ровеньки Луганської області, із завданням прикриття визначеної ділянки державного кордону. О 4.30 ранку в їхній бік було відкрито вогонь з реактивної системи залпового вогню БМ-21 «Град», що вразив розташування українських сил. Бойовики здійснювали обстріл з відстані понад 15 км з боку державного кордону з Російською Федерацією.

Керівник обласного Центру допомоги учасникам АТО Олексій Сквордяков зазначив: «Більшість тих, хто віддав своє життя в ту жахливу ніч, ми знали особисто. Без них залишилися батьки, діти,  дружини. Кожен із нас ставав на захист Батьківщини, розуміючи, що йде на смерть за мирне небо над головами наших рідних і близьких. Ті, кому пощастило повернутися живим, ніколи не забуде подвиг побратимів, ми завжди будемо підтримувати родини наших захисників».

Військовослужбовець 79-ї аеромобільної бригади Олексій Христенко поділився своїми спогадами про кривавий ранок, який забрав життя українських військових.  Серед загиблих бійців був 24-річний Володимир Гнатуша з селища Більмак, якого Указом Президента України "за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України" нагороджено орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

У 2015 році на честь героя-захисника у рідному селищі названа вулиця, а також встановлено меморіальні дошки на будівлях Більмацької спеціалізованої загальноосвітньої школи «Інтелект» та Чубарівського професійного аграрного ліцею, де навчався Володимир Гнатуша.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів