Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Пам’ять героїв 93-ї бригади увічнили в рідній частині

9 жовтня 2017 - 11:44

Минулих вихідних у пункті постійної дислокації 93-ї окремої механізованої бригади Збройних Сил України у сел. Черкаське Дніпропетровської області відбулося відкриття пам’ятника загиблим воїнам. Вклонитися героям прибули сотні бойових товаришів, рідних із багатьох областей України, гості з Великої Британії. До них приєдналися запоріжці, члени громадської організації «Родина козацької звитяги» разом із заступником директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олександром Зубченком.

Бойовий шлях бригада розпочала за часів Другої світової війни у битві під Прохорівкою, брала участь у вигнанні нацистів з Харкова, Донбасу, Праги. Після відновлення незалежності України тут створили потужний навчальний центр для підготовки миротворчого контингенту. «Блакитні шоломи» залучалися до місій ООН у колишній Югославії, Сьєрра-Леоне, Ліберії та Лівані.

З перших днів російської агресії воїни 93-ї бригади рушили на фронт, звільняли Селідове, Українськ, Карлівку, Нетайлове, Первомайськ, Авдіївку, Піски, з важкими втратами виходили з оточення під Іловайськом, тримали оборону в Донецькому аеропорту, під Красногорівкою, Тоненьким, на Бахмутській трасі, де ліквідували особливу небезпечну російську диверсійно-розвідувальну групу.

За словами комбрига Владислава Клочкова, за роки війни бригада втратила 272 бійців, ще 15 вважаються зниклими безвісти. Вороги ненавидять їх навіть після смерті. Вночі, напередодні урочистостей, невідомі знищили патріотичний банер на в’їзді до військового містечка, залишили антиукраїнські написи та спробували пошкодити пам’ятник.

Учасників мітингу привітав начальник штабу оперативного командування «Схід» Ігор Палагнюк: «93-та окрема механізована бригада завжди була, є і буде однією з наймогутніших в Українській армії. Вашу залізну міць добре відчули на собі російсько-терористичні агресори. Ви з честю виконували бойові завдання на найбільш відповідальних напрямках, ніколи не відступали, демонструючи найкращі приклади мужності та самопожертви».

Зі словами подяки до військових, батьків та матерів полеглих захисників України звернувся наш земляк, ветеран війни в Афганістані Олександр Швачко. Його син Роман із лав Самооборони добровольцем пішов до 37-го батальйону територіальної оборони, загинув під Авдіївкою під час мінометного обстрілу противника.  Про товаришів, які не повернулися з Донецького аеропорту, згадав «кіборг» із позивним «Тополя». До присутніх також звернулися заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Володимир Юрченко, голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький, представники місцевої влади.

Пам’ять героїв вшанували хвилиною мовчання та військовим салютом. Молебень за загиблими провели священики Української православної церкви.

Мати полеглого бійця Галина Ревуцька подякувала очільнику області Костятину Брилю за підтримку та розповіла, що батьки загиблих започаткувати день пам’яті військовослужбовців 93-ї бригади, який відзначатимуть 21 червня. Цього дня у 2014 році в бою з бандформуваннями поблизу с. Добропіллля Луганської області загинув старший солдат розвідник Андрій Кравченко.

Подвиг воїнів бригади гідно увічнено на Запоріжжі.  На честь  командира бойової машини сержанта Віталія Ільїна, який віддав життя під Іловайськом, названо село у Чернігівському районі (колишня Панфілівка).  На честь героїв 93-ї бригади перейменовано одну із найбільших вулиць Запоріжжя  (колишня Гудименка у Хортицькому районі), встановлено меморіальні дошки. Пам’ять про них і  на передовій, і в тилу надихає нас на боротьбу та перемогу.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області